Met het G-damesvoetbalteam heeft voetbalvereniging SVG een primeur in Nederland. Als eerste en vooralsnog enige club in Nederland neemt een dames G-team deel aan de competitie.

25 jaar geleden startte een aantal mensen bij SVG een voetbalteam voor jongens en meiden met een verstandelijke beperking. Dit groeide uit tot een vaste basis van drie teams bestaande uit 35 jongens en 5 meiden. Zij namen de afgelopen jaren deel aan nationale en internationale toernooien, waar mooie resultaten werden geboekt. Met de oprichting van een damesteam heeft SVG nu de beschikking over vier G-teams.

SVG staat voor: Sportiviteit, Vriendschap en Gezelligheid. Maar die G lijkt nu dus ook een andere betekenis te krijgen. Volgens voorzitter Peter Balmakers is SVG dan ook koploper op het gebied van G-voetbal: “De begeleiding van dergelijke teams vraagt om mensen met het hart op de juiste plaats, kennis van de doelgroep en toewijding,” zegt hij. Ik ben trots op de vrijwilligers die dat steeds weer laten zien. Maar met de groei van het G-voetbal mogen zich gerust meer mensen aanmelden.”

Vorige week zaterdag speelde SVG Vrouwen G1 hun eerste wedstrijd, tegen RKVVO. Die werd weliswaar verloren, maar als team speelden de dames een hele goede pot voetbal, aldus de voorzitter. Vandaag speelde SVG hun eerste thuiswedstrijd. Ondanks kansen op de gelijkmaker bij een 0-1 achterstand waren de heren van TGG in het (fysieke) overwicht. Uitslag: 1-3.

22Q11
Voorafgaand aan de wedstrijd onthulde Balmakers samen met Kim van Bekkum, de voorzitter van de Stichting Steun 22Q11, een sponsorbord. Het 22Q11 deletiesyndroom is een aangeboren aandoening die een normaal leven in ernstige mate kan beperken. Meestal is er iets aan de hand met het gehemelte, het hart en het gezicht. Een van de speelsters van SVG Vrouwen G1 werd geboren met dit syndroom.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: