Inzell, 10 februari – Wie dacht dat Ireen Wüst langzamerhand wordt overvleugeld door een nieuwe generatie schaatssters, heeft het mis. Afgelopen zondag gleed de Goirlese ijskoningin in een sublieme race over 1500 meter naar de wereldtitel. Zij droeg haar overwinning op aan haar onlangs overleden vriendin en voormalig wereldkampioen Paulien van Deutekom.

Wüst lijkt te gedijen na tegenslagen. Ondanks haar prestaties op de Olympische Winterspelen van Pyongyang kon ze pas op het allerlaatste moment aan een ploeg komen, waardoor haar voorbereiding op het nieuwe seizoen verre van optimaal was. Tot overmaat van ramp overleed onlangs haar beste vriendin Pauline van Deutekom. Het drama had overduidelijk invloed op de prestaties van Ireen Wüst.

Ook bij de wereldkampioenschappen per afstand dit weekend liep het niet helemaal lekker. Op de 3000 meter eindigde ze als vijfde en als lid van de ploegenachtervolging was het ook net geen goud. Omdat Ireen Wüst zich het meest kansrijk achtte op de 1500 meter, liet ze de 1000 meter schieten. En vervolgens sloeg ze genadeloos toe. Nadat een ontketende Wüst de tijden van de andere Nederlanders aan flarden had gereden, beten ook titelfavorieten Miho Takagi en Brittany Bowe zich stuk op haar tijd. Met een baanrecord van 1.52,81 werd Wüst de overtuigende wereldkampioen.

Door: Theo van Etten