Tilburg, 9 februari – Het nationaal vrouwenteam ijshockey heeft de tweede oefeninterland tegen Polen met 5-1 gewonnen. De wedstrijden dienden als voorbereiding op de wereldkampioenschappen in Divisie 1, die van 6 tot en met 12 april in de Chinese hoofdstad Beijing plaatsvinden. De 4-1 kwam van de stick van de Tilburgse international Kayleigh Hamers.

Kort daarvoor kreeg ze de puck hard tegen haar hand, precies op de plek waar ze eerder geopereerd was. Met een verbeten gezicht joeg ze diezelfde puck vervolgens tegen het net. Kayleigh Hamers, een verdediger met aanvallende kwaliteiten, is al jaren een vaste waarde in het nationale team. ‘Natuurlijk wilden we deze wedstrijd graag winnen. Maar het was vooral bedoeld om dingen uit te proberen, te kijken of alles lekker loopt. En om in te schatten waar we staan natuurlijk.’ Met die vorm lijkt het wel goed zitten richting het WK: ‘We kunnen hoog eindigen en zilver is zeker haalbaar. Maar we gaan natuurlijk voor goud.’

Bliksemcarrière
De 21-jarige Tilburgse groeide op met ijs. Als kind nam haar moeder haar mee naar de ijsbaan waar ze leerde schaatsen. Toen ze zeven jaar was ging ze op ijshockey bij Tilburg Trappers, waar ook haar broer Mitchell speelde. Op haar 10everhuisde ze naar België, maar bleef de Tilburgse club trouw.
Vervolgens verliep haar carrière in sneltreinvaart. Op haar twaalfde debuteerde Hamers in het Nederlands team en drie jaar later nam ze deel aan het WK. Na een jaar bij de Nederlandse IJshockey Academie maakte ze op haar achttiende de overstap naar de sterke Zweedse competitie, waar ze werd ingelijfd door SDE HF.

Kayleigh heeft het daar goed naar haar zin: ‘Het niveau is echt veel hoger dan in Nederland. Het is best zwaar, vier keer trainen naast een fulltime baan vraagt wel iets van je. Maar ik zou het niet willen missen.’

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste afbeelding om de serie in een slide-show te bekijken: