Tilburg, 9 en 10 februari – Op de dag dat de Nederlandse sprinttop in Inzell een ‘clean sweep’ op de 1000 meter neerzette, werd er in de Ireen Wüst ijsbaan ook hard geschaatst. In het kader van de Rabo Holland Cup, een serie wedstrijden over verschillende afstanden, werden op 9 en 10 februari de 500, 1000, 1500, 3000 (dames) en 5000 meter (heren) verreden.

Grote afwezige voor het thuispubliek was Maud Lugters, die zich wegens een blessure had afgemeld. De 18-jarige Tilburgse en lid van IJsclub Tilburg, werd onlangs nog tweede bij de Worldcup voor junioren. In 2016 was zij al eens Nederlands kampioen junioren-C.

Hoewel de Ireen Wüst IJsbaan geen kolkend Thialf is, valt er voldoende te beleven. Overal bereiden schaatsers zich voor op de start, op het rijden, de bochten. Ieder op zijn eigen specifieke manier. Na het ‘Go to the start … Ready … Piep!’ galmen de klappen van de schaatsen door de hal, vervolgens gaat de herrie over in een nagenoeg geruisloos glijden. De snelheden liggen hoog, dik 55 kilometer per uur. De neutrale toeschouwer uit de regio hoeft echt niet naar Friesland om deze mooie sport live te kunnen zien.

Door: Theo van Etten