Tilburg, 16 juni – Als opwarmer van de Ronde van de Besterd beleefde de Besterdmijl vandaag zijn tweede editie. Nieuw was de wedstrijd over vijf Engelse mijlen, ruim acht kilometer. Dat het hierbij vooral draait om sportiviteit in de breedste zin van het woord, mocht ik vandaag als deelnemer zelf ervaren.

Na een voortvarend begin krijg ik het zwaar in de laatste ronde. Ik ben weer eens veel te snel van start gegaan en moet dat nu bekopen. Dapper zwoeg ik door en in de verte hoor ik iemand naderen. Ook dat nog. ‘Gaat het?’ vraagt hij als hij mij heeft ingehaald. ‘Nog net’, puf ik er schokschouderend en met mijn laatste beetje adem uit. ‘We lopen samen verder, komt goed’, aldus mijn mede-loper. Een kilometer later passeren we gezamenlijk de finishlijn. Ik helemaal kapot, hij – Frank Staps – ogenschijnlijk fris.

Wie is drie?
Het blijkt dat wij de nummers drie en vier van de wedstrijd over vijf mijl zijn geworden. Onduidelijk is echter wie als derde over de streep kwam. Volgens mij was het Frank met een halve voet verschil, maar hij wil nergens van weten. Of ik die podiumplaats wil? Nee, niet echt verdiend natuurlijk, maar Frank hoeft niet zo nodig. Aangezien het voor mij de eerste – en mogelijk laatste keer – is dat ik daadwerkelijk het erepodium zou kunnen bestijgen, stem ik toe. Later bedenk ik me dat het leuk is als we samen op dat derde treetje gaan staan, maar helaas is mijn helper in de nood in geen velden of wegen te bekennen. Een beetje onwennig laat ik mij vervolgens fêteren en neem ik dankbaar de bloemen en ‘bronzen’ medaille in ontvangst.

Plezier in hardlopen
Zo mooi kan de hardloopsport zijn. Zeker bij de Besterdmijl, waar het toch in eerste instantie draait om het plezier in hardlopen. Vandaar dat ik dit evenement een mooie toekomst gun. Met afstanden over 400 meter, één, twee, drie en vijf mijl zit er voor elke hardloper, op elk niveau wel een geschikte afstand bij. Bovendien is het tijdstip (10.00 uur) goed gekozen: vóór de koffie ben je thuis.

Internationaal deelnemersveld
Het evenement kreeg een internationaal karakter door de deelname van een grote delegatie buitenlandse studenten namens Atletiekvereniging Parcival (Universiteit Tilburg). De tweede plek bij de dames ging dan ook naar Rusland: Evgenia Sehvanova. Ook de loopgroep van Fysiotherapie Reeshof was aanwezig.
De eerste plaatsen bij de vijf mijl gingen naar regionale toplopers: Loes Verstappen (die op zaterdag al in Dongen had gelopen) en Bjorn Becx, die met grote overmacht won in een tijd onder de dertig minuten. Bij de Paparun, die speciaal voor Vaderdag in het leven was geroepen, kwamen Zep Scherrenburg en zijn vader Marcel als eersten over de meet.

Aansluitend aan de Besterdmijl startte de Ronde van den Besterd. Ook volgend jaar zal dit combinatie-evenement op Vaderdag georganiseerd worden, door respectievelijk Runshop Greg van Hest en Ondernemersverening Den Besterd.

Uitslagen vijf mijl
(1) Loes Verstappen, (2) Evgenia Sehvanova (Rusland), (3) Linda Minderhout
(1) Bjorn Becx, (2) Franks Sneps, (3) Frank Staps / Theo van Etten

Door: Theo van Etten (Tekstbureau Theo van Etten / Bedrijfsboek Tilburg)

 

Klik op de eerste afbeelding om de serie in een slide-show te bekijken: