‘Het Irene-gevoel? Dat is voor mij de saamhorigheid binnen onze vereniging. Of je nou hoog geletterd bent of achter de lopende band staat, iedereen zoekt elkaar op. Tafeltennis is weliswaar het bindmiddel maar ook daarbuiten is de band sterk.

Aan het woord is Jan Hendriks, voorzitter van Tafeltennisvereniging Irene. Hij wijst op de lange tafel met memoralia uit het roemruchte verleden van de club. 2019 is dan ook het jubileumjaar, 75 jaar geleden ontstond TTV Irene vanuit voetbalvereniging Willem II. ‘Tilburgia’ luidde de oorspronkelijke naam dan ook, maar al snel veranderde die in ‘Irene’. Het toernooi voor oud-leden dat vandaag wordt georganiseerd is het sluitstuk van een jaar vol festiviteiten.

Nooduitgang
Erelid Wim Smeekens – hij kwam 50 jaar geleden als jongeman bij de club – kijkt uit naar het middagprogramma. ‘We verwachten zo’n 150 tot 200 oud-leden, dat wordt een enorm feest.’ Uiteraard staat zo’n dag bol van de anekdotes, zoals die van de opening van de huidige huisvesting eind jaren zeventig. ‘We hadden hier een man of 500, 600 binnen. De brandweer wilde het feest annuleren omdat we niet beschikten over een nooduitgang. Toen hebben we ter plekke een groot gat in de houten wanden gezaagd.’

Sfeer
Het ‘Irene-gevoel’ bestaat ook bij de jonge garde, zoals bestuurslid Joep Jonkers. Vandaag is hij verantwoordelijk voor het toernooi voor de ‘fanatiekelingen’. Joep is zelf een gedreven tafeltennisser maar prijst vooral de sfeer binnen TTV Irene. ‘Als we elkaar kunnen helpen zullen we het niet nalaten. Vanmorgen komen er nog een paar mensen die graag met het toernooi mee willen doen, alleen hadden ze zich niet ingeschreven. Nou, dan regelen we dat toch.’

Verhuizen
Het eeuwfeest zal waarschijnlijk op een andere locatie gevierd worden, want de sporthal aan de Insulindestraat staat op de nominatie voor sloop. Samen met tafeltennisvereniging LUTO worden de mogelijkheden van samenwerking onderzocht. Het voormalige NOAD-terrein is daarbij een optie als nieuw onderkomen.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: