Komende zondag 9 december vindt het EK Cross plaats op het terrein van de Beekse Bergen. 600 atleten uit 40 landen nemen hieraan deel. Hieronder ook Nederland dat met een sterk team van 26 atleten op alle individuele onderdelen is vertegenwoordigd. In de aanloop naar dit hardloopevenement in de regio 013 zetten we de spotlights op de Tilburgse deelnemers. Vandaag: EK-ambassadeur Robin van Riel. 

Robin (18) is Mila-loper en lid van AV Attila. Een specialist op de middellange afstand dus. 800 en 1500 meter vooral met soms een uitstapje naar de 5000 meter. Robin werd al nationaal kampioen op de cross en nam deel aan het Europees Kampioenschap. Tijdens het Wereldkampioenschap onder 20 dit jaar in Tampere (Finland) finishte hij als 12e. De 1500 meter is duidelijk zijn favoriete afstand. “Ik beschik over veel inhoud en explosiviteit. Daardoor kan ik mijn snelheid lang vasthouden en heb ik een goede eindsprint. Die kwaliteiten komen goed tot zijn recht op deze afstand.” 

EK-prognose
Wat zijn kansen zijn tijdens het EK Cross vindt Robin lastig te voorspellen: Elke cross is weer een wedstrijd op zich. Maar met een top 20-positie zou ik heel tevreden zijn, hoewel er mogelijk ook wel meer in zit. De vorm van de dag, het wedstrijdverloop en het parcours spelen daarbij een grote rol. Veel meer dan een snelle tijd gaat het erom dat je wint van de ander. Dat vereist een heel andere aanpak waarbij je je lichaam goed moet kennen, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Een te snelle start compenseer je later niet meer. 

Een snelle tijd is minder belangrijk, je moet gewoon winnen van de ander.

Uiteraard is Tilburger Luuk Maas een belangrijke concurrent voor Robin, maar er zijn meer kapers op de kust. Zoals de jonge Noor Jakob Ingebrigtsen. Hij maakte dit jaar furore door op 17-jarige leeftijd als jongste atleet ooit Europees kampioen bij de senioren te worden. “Dat maakt zo’n EK zo interessant. Uit alle disciplines komen lopers samen voor die ene wedstrijd.” 

Droom
Robins toekomstdroom is meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs in 2024. “Uiteraard wil ik dan de finale lopen en die ook winnen. Maar het is eerst belangrijk om de stap naar de senioren te maken. Daar moet ik ook wedstrijden gaan winnen. Zo wil ik stap voor stap naar mijn doel toewerken.”

Maar eerst het EK in de Beekse Bergen dus. Als echte ambassadeur legt Robin uit waarom iedereen daar naartoe moet komen: “Een EK Cross in eigen land, in een schitterende ambiance en met medaillekansen voor Nederlandse atleten. Dat is een unieke combinatie. Bovendien heb je als publiek een fantastisch overzicht op het wedstrijdverloop.”

Door: Theo van Etten