Afgelopen week trainde Julia van Velthoven nog in Zuid-Afrika, op zondag stond ze met een frisse blik aan de start van de Warandeloop. Ook die andere twee ambassadeurs, Rick en Robin van Riel waren er helemaal klaar voor. Met twee zesde en een zevende plek voor deze Tilburgse talenten als resultaat.

De Warandeloop is weer terug waar hij hoort: in de Oude Warande. Gedurende drie dagen kon iedereen die maar een beetje kan lopen, meedoen aan een van de onderdelen. Van de bekende funrun ‘Warandeloop by Night’ en diverse recreantenlopen tot een special event voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking.

‘In elke bocht hoor ik mijn naam, dat is heel gaaf’

Bij het crossgala voor de vrouwen kan Julia van Velthoven de aansluiting met de kopgroep net niet vasthouden. Desondanks is zij tevreden over haar race: ‘Het was mijn eerste wedstrijd sinds augustus. Na mijn blessure wilde ik vandaag vooral lekker lopen. Nee, die trainingsstage is geen excuus. Tilburg is altijd heel bijzonder voor mij. In elk bocht hoor ik mijn naam, dat is heel gaaf.’ Ook Maartje Kusters presteert lang niet onverdienstelijk met een zeventiende plaats. Sara van Grunsven eindigt in het achterveld als eenendertigste.

‘Als de één gas geeft, kan de ander altijd nog mee.’

Rick en Robin van Riel gaan bij de jongens-A zonder al te hoge verwachtingen van start en moeten de absolute toppers snel laten gaan. Robin: ‘We wilden ons niet gek laten maken en geleidelijk de strijd aangaan. Zo hielden we energie over voor de laatste ronde.’ Dat deze broedertandem ijzersterk is, beaamt Rick: ‘We weten precies van elkaar hoe we lopen en hoe we ons voelen. Je jaagt elkaar op maar tegelijk bescherm je elkaar voor een te snelle start. Als de één dan in de laatste ronde gas geeft, kan de ander altijd nog mee.’

Enthousiaste speaker
Bijzonder enthousiast is de speaker over de Zwitserse Delia Valentina Sclabas. Zij is al wereldkampioene duathlon, nu wordt zij overtuigend winnares bij de meisjes-A. ‘Zoveel stijl, zoveel kracht. Dat is genieten!’, schalt het over het veld wanneer zij in soepele tred de finish passeert. Ook de korte crosses zijn spectaculair. Bij de mannen wint Thijmen Kupers, bij de vrouwen heeft Jetske van Kampen een geweldig eindschot. Bij het crossgala voor de mannen is er helaas geen hoofdrol voor de 013-atleten dit keer. Luuk Maas, terugkerend van een slepende blessure en nog niet helemaal fit, eindigt ondanks een sterk tweede gedeelte in de achterhoede. Lauran Beijens, die overigens ‘prima tevreden’ is over zijn prestatie, finisht kort daarachter.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: