In het laatste weekend van de carnavalsvakantie vonden er twee Vakantietoernooien voor basisschoolleerlingen uit Tilburg plaats; IJssport en Beeball/Softbal. Door de belangrijke inzet van vele vrijwilligers konden bijna 400 basisschoolleerlingen in de vakantie weer kennismaken met verschillende sporten. 

IJssport

Vrijdag werd afgetrapt met het nieuwe IJssport Vakantietoernooi op de Ireen Wüst IJsbaan. Maar liefst 70 vrijwilligers van IJsclub Tilburg, Curlingclub Tilburg, Tilburg Trappers en Rotaryclub Tilburg Triborch bezorgden met hun enthousiasme en inzet de 250 kinderen van 26 basisscholen een onvergetelijke dag. 

Er waren instructeurs en begeleiders zodat alle leerlingen, met en zonder ervaring op het ijs, plezier konden hebben tijdens de diverse disciplines van ijssport: Elfstedentocht, curling en ijshockey.

Deelnemende leerlingen mochten mee doen aan een tocht, geïnspireerd op de Elfstedentocht. Ze kwamen langs meerdere steden waar een stempel verdiend kon worden. Onderweg waren er obstakels die getrotseerd moesten worden. Zo werd er over matten gekluund, onder tunnels heen geschaatst en om pionnen geslalomd. Aan het einde van het toernooi kreeg iedereen een gouden medaille, want alle leerlingen hadden de finish gehaald.  Het gemiddeld snelste team bij de Elfstedentocht werd bij de onderbouw neergezet door Basisschool De Bloemaert en bij de bovenbouw door Basisschool De Boemerang
De bovenbouwleerlingen konden ook prijzen winnen met curling. Basisschool Christoffel haalde de meeste punten bij dit onderdeel en werd kampioen.

Verder waren drie keepers van Tilburg Trappers aanwezig om de deelnemers verschillende technieken bij te brengen die te pas komen bij het keepen in een ijshockeyteam.

Beeball/Softbal

Op de stormachtige zondag werd er door 120 kinderen van 14 scholen gestreden om de beker voor Beeball (groepen 3 t/m 6) en Softbal (groepen 7/8). Het toernooi vond plaats in sportcomplex T-Kwadraat.

De kinderen werden begeleid door de trainers van H.S.C. Blue Lions. Zij kregen daarbij hulp van studenten van ROC Sport en Bewegen.

 Op de momenten dat er geen wedstrijd gespeeld werd, konden de kinderen o.a. met een snelheidsmeter laten opmeten hoe hard ze een bal konden gooien en met de mascotte van Beeball een teamfoto laten maken.

Door het spelen van BeeBall raken kinderen snel vertrouwd met het slaan, gooien en vangen. Op speelse wijze maken kinderen zich snel de technische vaardigheden van honkbal en softbal eigen.

De uitslagen zijn terug te vinden op https://www.sportintilburg.nl/basisschoolprojecten/vakantietoernooien

Vrijwilligers

Sportbedrijf Tilburg is zeer trots op de samenwerking en de inzet van de Tilburgse sportverenigingen. De verenigingen hebben in de voorbereiding en tijdens de evenementen erg hun best gedaan om de kinderen een prachtige en actieve invulling van hun vakantie te geven en ze daarnaast de mogelijkheid gegeven om kennis te maken met diverse onderdelen van de ijssport en de honkbalsport. Net als bij andere Vakantietoernooien is de inzet van vrijwilligers erg belangrijk. Naast de verenigingen wordt de inzet van studenten van het ROC Sport en Bewegen en medewerkers van het Sportbedrijf erg op prijs gesteld. 

Vakantietoernooien vind het belangrijk om naast veel bewegen ook aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. De kinderen kregen tijdens het toernooi een gezonde versnapering aangeboden in de vorm van fruit. Dit werd mogelijk gemaakt door Jumbo Foodmarkt en JOGG. (Jongeren op gezond gewicht).