Lange baanschaatsen, ijshockeyen of kunstschaatsen. “Het maakt niet uit wat je doet, maar ga schaatsen,” is het devies van Sven Kramer. Vandaag was hij aanwezig in de Ireen Wüst IJsbaan om het startschot te lossen voor het schaatsseizoen 2022-2023 en tevens de opening te verrichten voor de Sven Kramer Academy Tilburg.

Dat de inmiddels gestopte meervoudig olympisch kampioen nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op schaatsminnend Nederland, is duidelijk. Tal van jonge schaatsertjes (maar ook volwassenen) verdrongen zich om een selfie te maken met de schaatsgrootmeester. Vervolgens begaven zij zich op het ijs voor een schaatsclinic met hun grote held.

Minimaal één keer in je leven op schaatsen
De dag stond vooral in het teken van de Sven Kramer Academy Tilburg, voorheen de Tilburgse Schaatsschool (die in 2014 op initiatief van gemeente Tilburg werd opgericht om volwassenen en kinderen kennis te laten maken met de verschillende disciplines van de schaatssport). Kramers missie is dat elk kind in zijn of haar leven minimaal één keer op schaatsen moet hebben gestaan. Zo wil hij de jeugd stimuleren om meer te bewegen en daarnaast een bijdrage leveren aan de Nederlandse schaatssport. Sven Kramer Academy Tilburg is na Heerenveen de tweede afdeling in Nederland en start begin oktober met een serie schaatslessen voor volwassenen en kinderen.

Schaatsdag
Gedurende de dag, die als Jumbo Foodmarkt Schaatsdag werd gepresenteerd, konden schaatsers kennismaken met allerlei schaatsvormen. Diverse verenigingen zoals IJsclub De Vennen, TSSV Braga, IJsclub Tilburg, SKY en Tilburg Trappers verzorgden clinics, variërend van langebaanschaatsen en ijshockey tot kunstschaatsen en shorttrack.