Met een gezicht van mij-maak-jij-de-pis-niet-lauw kijkt hij de interviewer aan. Zijn onbevangen en guitige blik doet denken aan die van een nieuwkomer. Maar dat is de 23-jarige Sam Oomen al lang niet meer.

‘Waarom zou ik in het peloton geen praatje aanknopen met mannen van naam? Die zijn niet aardiger of onaardiger dan mannen zonder naam hoor.’ Deze reactie is kenmerkend voor Sam Oomen. De jonge maar gelouterde wielerprof is Neerlands hoop als het gaat om toekomstige kampioenen. In 2013 won hij het Nederlands kampioenschap tijdrijden bij de junioren en vorig jaar werd hij in dezelfde discipline wereldkampioen met zijn team Sunweb, waarvan Tom Dumoulin de kopman is. Daarnaast is hij in het bezit van het officieuze snelheidsrecord ‘tegen de Cauberg oprijden’.

Ik trainde me helemaal binnenstebuiten

Sams voornaamste drive ligt in het verleggen van zijn grenzen. ‘Op die manier wil ik altijd beter worden. Toen ik nog trainde bij TWC Pijnenburg draaide ik mezelf al helemaal binnenstebuiten. Daarmee overbelastte ik mezelf weleens, nu leer ik daar beter mee omgaan. Dat geldt ook voor de toenemende publiciteit. Die kan je weerhouden van een goede voorbereiding. Ik hoef niet zo nodig in de belangstelling te staan, maar een avond als dit is wel leuk.’

Team Sunweb
Speciaal voor TWC Pijnenburg, waar Sam zijn jeugdopleiding genoot, is hij weer even in zijn thuisstad. Tijdens een ‘wielercafé’ waar ook andere Nederlandse (ex-)toppers met Tilburgse roots aan deelnemen, vertelt Sam hoe hij het wielrennen beleeft. ‘2018 was een pittig jaar. Dat begon al heel vroeg met de Tour Down Under. En toen moesten de voorjaarsklassiekers en de grote rondes nog komen.’ Desondanks weerhield dat hem er niet van om opvallend goede prestaties neer te zetten in de Giro, Luik-Bastenaken-Luik en het WK. Ook won hij het jongerenklassement in de Ronde van de Algarve.

Binnen team Sunweb voelt Sam zich met jongens als Tom Dumoulin en Wilco Kelderman dan ook goed thuis. ‘Nee, Tom is zeker geen obstakel voor mij, ik kan nog zoveel van hem leren. Hij heeft hetzelfde doorgemaakt als wat ik nu beleef, daar praten we over. Bovendien neemt hij veel druk weg doordat de pers hém steeds opzoekt. En ik heb een goede klik met hem.’

In de Giro ging het écht ergens om

In de Giro d’Italia van dit jaar leerde Nederland Sam Oomen kennen als de belangrijkste ‘adjudant’ van kopman Tom Dumoulin. ‘Dat was gaaf, het ging écht ergens om. Zeker nadat Simon Yates door het ijs zakte werd de roze trui ons belangrijkste doel. Op dat moment voelde ik mij wel bevoorrecht.’ Voorlopig denkt de Tilburger dan ook niet aan een overstap naar een andere ploeg: ‘Ik zit in een luxepositie hoor. Ik kleinere koersen ben ik kopman, in grotere koersen help ik anderen. Dat geeft minder druk en zo kan ik mij verder ontwikkelen.’

Doping
Uiteraard komt ook het onderwerp doping ter sprake. ‘Ik ben blij dat ik van na die periode ben. En binnen Sunweb zijn ze daar heel streng in, ze hanteren ook externe controles. Als ik zou gebruiken hoef ik echt niet meer terug te komen. Natuurlijk is er een grijze zone in de wielerwereld en ik weet niet of iedereen schoon is. Daarom heb ik ook zoveel respect voor Robert Gesink. Die hield zich staande in een periode dat het er bij sommigen wel erg dik bovenop lag. Terwijl de media je afzeikt omdat je er in de laatste week van een grote ronde doorheen zakt en ‘slechts’ zevende in de Vuelta wordt.’

Door: Theo van Etten