Voor de vierde keer vinden de Open Nederlandse Kampioenschappen zwemmen op de korte baan plaats in Tilburg. Na 2014, 2015 en 2018, is van vrijdag 20 december tot en met zondag 22 december Sportcomplex Drieburcht het toneel van het titeltoernooi. Tijdens dit weekend is een groot aantal topzwemmers uit de nationale selectie in actie te zien.

Topzwemmers zoals Ranomi Kromowidjojo, Maarten Brzoskowski, Kira Toussaint en Arno Kamminga  hebben zich ingeschreven voor deze nationale kampioenschappen in Tilburg. Vele topsporters namen in de week voorafgaand aan het ONK deel aan de Swim Cup in Amsterdam. Daarbij waren kwalificatietickets te behalen voor de Olympische Spelen. Tijdens het ONK verschijnen deze sporters in topvorm aan de start. Zij gaan de strijd aan met talloze clubzwemmers uit Nederland. Daaronder zijn ook een aantal Tilburgse talenten, die een thuiswedstrijd zwemmen tijdens het ONK.

Wie Ranomi Kromowidjojo in actie wil zien, moet een kaartje kopen voor de eerste dag. Die ene dag komt de topzwemster maar liefst vier keer in actie. “Ik zwem de 50 vrij, 100 wissel, 50 vlinder en 4×200 vrij en ik ga m’n best doen! Het wordt een pittige dag, maar daarna heb ik even kerstvakantie. Ik ga dus extra genieten van mijn laatste korte baan races van 2019. Ik vind het erg leuk om weer in Tilburg te zwemmen. De organisatie en vrijwilligers vind ik altijd goed. En het is een fijn zwembad.” Mooie woorden van de drievoudig Olympisch Kampioene!

Rolph Dols: “Geweldig dat de zwembond ook dit jaar weer voor Tilburg heeft gekozen voor het ONK korte baan. In Tilburg willen we graag dat iedereen aan sport en bewegen doet. Dat houdt mensen fit, maar zorgt ook voor contacten. Een evenement als het ONK korte baan draagt daar zeker aan bij. De topzwemmers die hieraan deelnemen inspireren bezoekers en deelnemers.”

Het kampioenschap wordt gehouden in nauwe samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de Tilburgse Reddingsbrigade Zwem- en Waterpolovereniging Rustig en Snel (TRB-RES). Tickets zijn te bestellen via de website www.knzb.nl.