Willem II heeft de eerste helft van het seizoen in stijl met winst afgesloten. Het bond in Friesland ook SC Heerenveen aan de zegekar. Daarmee voetbalden de Tricolores 32 punten bij elkaar in 17 wedstrijden: een ongekende luxe én clubrecord! De Tricolores verdedigden na rust met man en macht de voor de pauze opgebouwde voorsprong. Vangelis Pavlidis en Mike Trésor Ndayishimiye waren de Tilburgse doelpuntenmakers in de met 1-2 gewonnen wedstrijd.

In het weekend waarin de gehele top 8 van de Eredivisie onderling met elkaar de degens kruist, trapten SC Heerenveen en Willem II op vrijdagavond speelronde 17 af. De voor velen verrassende nummer 4 (Willem II) en nummer 5 (SC Heerenveen) van de ranglijst maakten er een aantrekkelijke eerste helft van.

Sterk begin
Willem II domineerde de eerste 25 minuten maar moest waken voor de snelle aanvallers van de Friezen. Met name Mitchell van Bergen en Jens Odgaard zorgden voor het nodige gevaar. Aan de andere kant had de thuisploeg de handen vol aan de Willem II-aanvallers. Willem II opende de score al na negen minuten spelen. Vangelis Pavlidis plukte een diepe bal van Sebastian Holmén uit de lucht, speelde zich knap vrij en schoot eenvoudig de bal langs keeper Warner Hahn in het doel: 0-1.

Heerenveen neemt over
Halverwege de eerste helft moest Willem II toch de gelijkmaker incasseren. Timon Wellenreuther keerde met de voet eerst nog een inzet van Odgaard en had het geluk dat de bal niet via de paal alsnog in het doel rolde. Maar nog geen minuut later was het wel raak. Sven Botman legde in het strafschopgebied met het hoofd de bal panklaar voor Rodney Kongolo die Wellenreuther nu kansloos liet: 1-1.

Cruciaal moment
In het restant van de eerste helft kregen beide ploegen nog mogelijkheden om te scoren. Van Bergen slaagde er niet in Wellenreuther te omspelen. Mike Trésor Ndayishimiye profiteerde wel van een slordigheid bij de Friezen. Hij pikte in de 43e minuut de bal op, stoomde op naar het doel  van Hahn om die vervolgens met een fraai schot volstrekt kansloos te laten: 1-2.

Heerenveen domineert
Na de pauze was het SC Heerenveen dat de lakens uitdeelde. Op jacht naar de gelijkmaker drong het Willem II terug op eigen helft. Maar net als vorige week in Amsterdam toen Willem II ook een voorsprong moest verdedigen, komt er op zulke momenten iets onverzettelijks los in het team van Adrie Koster. Niet alleen de al weken excellerende Sebastian Holmén, maar ook al zijn teamgenoten slagen er telkens in om met een voet of been schoten van de tegenstander te blokkeren. SC Heerenveen voerde de druk op en Willem II stond met de rug tegen de muur. Koster daarover: ‘Dit was duidelijk niet de bedoeling maar we slaagden er na de rust niet meer in ons eigen spel te spelen.’ Het was dus pompen of verzuipen aan Tilburgse zijde.

Verbazing
‘Uiteraard ben ik blij dat we op de been zijn gebleven. Dat kunnen we blijkbaar ook’, zo liet ook Koster toch enigszins zijn verbazing blijken over de sterke eerste seizoenshelft van zijn ploeg. Overigens had Pavlidis de slotfase minder spannend kunnen maken maar hij raakte bij een van de spaarzame situaties voorin de paal. Zonder al te grote problemen overleefde Willem II vervolgens ook de vier minuten extra tijd.

Aanval op plek 3
Net als na de winst op Ajax nestelt Willem II zich ook nu op plek 3 van de ranglijst en moet PSV later dit weekend opnieuw in de achtervolging. Een derde of vierde plek is een fantastische tussenresultaat. Belangrijker vond Koster dat zijn ploeg verder afstand nam van de directe concurrentie. Over een week sluit Willem II het fraaie voetbaljaar 2019 af met een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. De ploeg zal er alles aan gelegen zijn om in een ongetwijfeld volgepakt Koning Willem II stadion de huidige lijn voort te zetten en hun hoge klassering te consolideren. Maar midweeks wacht eerst Sparta in het TOTO KNVB-bekertoernooi.