In alle vroegte kom je ze al tegen in Moerenburg: koetsjes getrokken door 1 of 2 paarden, koetsier op de bok en een bijrijder achterin. Zij verkennen het parcours dat vandaag tijdens de Samengestelde Menwedstrijd voor 1-, 2- en 4-spannen op het programma staat. Het meeste spectaculaire onderdeel, het hindernisparcours van de Marathon, vindt plaats op de weilanden bij de Oisterwijksebaan en de Broekstraat.

Rakelings manoeuvreert een koetsier zijn 2-span langs de hindernis die is opgebouwd uit strobalen. Een kleine aanraking kost hem strafpunten, dus het luistert nauw. Slechts enkele decimeters ruimte resten er tussen het rijtuig en de strobalen. De ‘groom’ achterin hijst zich van links naar rechts in de bak om het geheel stabiel te houden. IJsbrand Chardon-achtige taferelen in ons eigen Moerenburg.

Hoog niveau
Voor de tweede keer op rij organiseert Menvereniging ‘De Postkoets’ deze wedstrijd. Niet zomaar een toernooitje maar een officiële wedstrijd onder auspiciën van de KNHS, de hippische bond. ‘Een wedstrijd van hoog niveau’ legt Leon van Roessel, lid van de organisatie, uit. ‘Toppers als Bram Chardon testten hier hun talentvolle paarden, om ze klaar te maken voor het grote werk.’

2 dagen, 4 onderdelen
De totale wedstrijd bestrijkt twee dagen waarbij de deelnemers vier onderdelen afwerken. Wedstrijdvoorzitter Corin Sweegers legt uit: ‘Bij de Dressuurproef gaat het vooral om het totale plaatje: rijstijl, beheersing en uiterlijke verzorging. In de Vaardigheidsproef leggen de combinaties een behendigheidsparcours af. Valt het balletje van een kegel, dan levert dat straftijd op. Op de tweede dag wordt de Marathon verreden. Het eerste deel hiervan is een relatief vlak parcours van ongeveer 8 kilometer, gevolgd door een traject met hindernissen.’

Dierenwelzijn
Om te voorkomen dat van de paarden een te grote inspanning wordt gevraagd, worden ze vóór, tijdens en na afloop van de wedstrijd door een dierenarts gecontroleerd op hartslag en bloeddruk. Ook het uiterlijk van het dier wordt kritisch beoordeeld, bijvoorbeeld op verwondingen. Een ‘overtreding’ leidt onherroepelijk tot diskwalificatie. Als preventieve maatregel geldt daarnaast een tijdbandbreedte: wie te langzaam gaat krijgt strafpunten, maar wie te snel binnenkomt ook.

De organisatie van deze menwedstrijd was in handen van menvereniging ‘De Postkoets’ uit Berkel-Enschot. Kijk voor meer informatie over deze sport op: www.mvdepostkoets.nl.

Door: Theo van Etten