De Tilburgse lange afstand wandelsportvereniging Hart van Brabant bestaat  op 4 november 2019 60 jaar.  Als start van het 60 jarig bestaan; was er het klapstuk PARIJS –TILBURG.  Een meerdaagse lange afstand wandeltocht er zou een afstand moeten worden overbrugt van ongeveer 453 kilometer binnen 8 dagen! Het loop evenement is bedoeld voor de leden van de vereniging en een aantal Nederlandse toplopers. Daarbij bijgestaan door een groep verzorgers die voor het eten en drinken zouden zorgen en masseurs, chauffeurs en ehbo mensen.                                                                                 Ruim 1,5 jaar is aan deze tocht gewerkt om het geheel in de steigers te krijgen.  Het is zoeken geweest naar een verkeersveilig parcours en naar steden en dorpen waar men zou kunnen overnachten. Als alles dan “’op poten” staat wordt er op 12 oktober naar Frankrijk vertrokken. Met 11 personen zal men de tocht gaan lopen en 7 personen gaan de verzorging op zich nemen. Het geheel wordt verplaatst  met 3 campers en 2 auto’s met caravans.                                                                                

ROISSY EN FRANCE
In Roissy en France (Frankrijk)  is door de Gemeente aldaar voor onderdak en parkeergelegenheid gezorgd. Zondag 13 oktober om 6.00 uur werd er vertrokken richting de Eiffeltoren in Parijs. Hier zal de start zijn.  Er is vanuit Parijs een route uitgezet waarbij men per dag rond de 60 kilometer moet gaan lopen. 7 dagen lang. De laatste en 8e dag wordt er nog een 35 kilometer gelopen. Om 7.00 uur wordt er gestart. De groep kan op weg naar Tilburg. Alle bekende punten in Parijs worden aangedaan: Arc de Triomphe. Champs Elysees, le  Louvre, Notre Damme. Hotel de Ville, Sacré Coeur, en Place du Tetre.                                                                                                                          

GROTE PROBLEMEN
Na een 12 km. lopen komt de 1e grote tegenslag! Ad Leermakers maakt een verschrikkelijke misstap en komt zwaar te vallen. Even vreest men voor een breuk in de heup. Ad wordt terug gebracht naar Roissy en France voor onderzoek, geen breuk maar verder lopen is onmogelijk. Ad zal vanaf dan de zaken in de verzorging mee gaan regelen.   Ondertussen loopt de groep verder en komt rond het middag uur ook in Roissy en France aan. De verzorgers hebben hier de lunch klaarstaan en na een stop van 30 minuten, geeft de Loco Burgemeester van Roissy en France het officiële startschot.                                                                

DAG ETAPPES:
Dag 1 Parijs- Roissy en France -Rully
Dag 2 Rully – Blérancourt
.                                                                                                                                   .
Dag3 Blérancourt – Seboncourt.
DAG 4 Seboncourt-Bavay
Dag 5 Bellignies-Kockejane
Dag 6 Kokejane – Leest
                                                                                                                                        .                 
Dag 7 Leest –Merksplas.
                                                                                                                                                                                                                                                                      

Zondag 20 oktober. Om 8.00 uur is de start. De Burgemeester van Merksplas komt het starsein geven Deze dag  maar 35 kilometer!  Het word een feest etappe! Rond 9.30 uur komen we in Baarle Nassau Nederland binnen. Dan via Riel en het Bels Lijnte richting Tilburg Reeshof . De ploeg komt aan bij Wielervereniging Pijnenburg. Er zijn dan nog 500 meter te gaan op het wielerparcours. Lopers en verzorgers vormen dan EEN GROEP voor de laatste 50 meter!  Een ontlading komt in de totale groep, tranen van emotie vloeien als men door de finish gaat. 453 kilometer heeft men afgelegd in 8 dagen.  Het is zwaar geweest, men heeft moeten knokken met zich zelf, maar ook voor de andere lopers.                                                                                 

FINISH
Bij Wielervereniging Pijnenburg volgt een diploma uitreiking: Ad van de Sande Voorzitter Hart van Brabant feliciteert lopers en verzorgers. Het hoofdbestuur KWBN is vertegenwoordigd. Namens de lopers groep dankt Dick van Peer de organisatie en alle verzorgers. Met oorkondes, een passende herinnering, bloemen, staat ieder met handen vol. Met nog en hapje en een drankje wordt dit loop evenement afgesloten.  Wie liepen de afstand:  Yvonne Grootswagers, Bart Grootswagers (gedeeltelijk)  Boetje Huliselan,  Rinus Meijers, Walter van der Lee, Thomas Leijtens, Dick van Peer, Rieks Haan. Chris van Noije en Gertrude Achterberg, verzorgers: Coby Leermakers, Ad Leermakers, Gerben Grootswagers, Carl Durand , Paul Dusée en Frank Dusée. Medisch team, Corrie Verdonk en Els Peters.

©Foto: Wandelsportvereniging Hart van Brabant