OISTERWIJK – Op zaterdag 22 juni 2019 vond bij Taxandria uit Oisterwijk de Ekiden plaats. Deze marathon estafette werd gewonnen door DAK Drunen.

Deze wedstrijd komt van origine uit Japan. In het verleden werden daar belangrijke documenten door atleten naar plaats van bestemming gebracht. Eki betekent “plaats” en Den staat voor “bezorgen”. Een team tijdens de Oisterwijk Ekiden bestond uit zes personen, die zich konden opgeven voor drie categorieën: mannen, vrouwen en gemengd. 

Tijdens de wedstrijd loopt de eerste loper 5 km. De volgende lopers leggen respectievelijk 10, 5, 10, 5 en 7,195 km af. In totaal liep elk team dus de volledige marathonafstand. Waar bij een estafette een stokje wordt doorgegeven, is dit bij een Ekiden een sjerp (Tasuki). De combinatie van individuele loopsport gecombineerd met teamverband maakt het een uniek evenement. 

Trainer Mari van Beurden van DAK Drunen kijkt met een goed gevoel terug op de wedstrijd. „Afgelopen februari zijn we met het team op trainingskamp in Zeeland geweest. Daar hebben we onder andere getraind voor deze wedstrijd. Sommige lopers trainen zeven à acht keer in de week, dus met de voorbereiding zat het wel goed.” 

Het doel, naast de overwinning te pakken, was om het clubrecord te verbreken. „Deze uitdaging werd wat moeilijker door de temperatuur tijdens de wedstrijd. Onze eerste loper kwam als derde binnen met een achterstand van drie minuten op de koploper. Vervolgens hebben de andere lopers deze achterstand verkleind en kwamen we binnen met zes minuten voorsprong op de nummer twee. Uiteindelijk kwamen we twaalf seconden te kort voor het clubrecord. Ik ben dus dik tevreden over de prestatie van mijn ploeg”, aldus Van Beurden. 

Door: Niels Verzijlberg / @NVerzijlberg