Geen wedstrijd was er gewonnen. In de voorbereiding niet én in de eerste drie competitiewedstrijden niet. Maar aan die nare reeks is zaterdagavond in Bergambacht een einde gekomen. In sporthal De Waard werd tegen Thor de ban gebroken. Een mooie 3-2 overwinning.

Coach Edward van Erp had voor de wedstrijd weinig druk op de schouders van de speelsters gelegd. Al begreep iedereen dat er nu toch echt gewonnen móést worden. Ten opzichte van vorige week tegen Ledûb was er, onder aanvoering van middenaanvalster Peggy Blom, nu wél vechtlust en beleving. Dat was misschien wel de belangrijkste winst van de avond.
Van een leien dakje liep het overigens niet. Tot twee keer toe moest een achterstand worden weggepoetst. Tilburg verloor de eerste set met 25-22. In die set was het Brabantse wapen al wel even te zien: de service. Loni Wissink verkleinde zo de achterstand van 11-7 naar 11-10. Tilburg kwam zelfs op 14-14. Het bleek niet voldoende.

En dus moest het in set twee anders. Tilburg kwam nog wel op een 5-1 achterstand. Dat leek het signaal om de servicedruk te verhogen. Het werd 10-11 en met dank een een fijne servicereeks van Paula Schellekens 10-14. De pass ging beter lopen, waardoor de aanvalsters ook beter bediend konden worden. Via 16-20 pakte Tilburg met 19-25 de setwinst.
Maar die lijn doortrekken in de derde set, dat lukt niet. De servicedruk viel weg en er werden te veel eigen fouten gemaakt. Thor, in passend en aanvallend opzicht niet bepaald de sterkste ploeg uit de topdivisie, rechtte de rug en maakte dankbaar gebruik van de geboden mogelijkheden.

Met 25-18 en een 2-1 achterstand in sets moesten de gasten uit de Brabantse wolstad andermaal in de achtervolging. Nou, dat heeft Thor geweten. Finke van der Markt toverde een magistrale servicereeks uit de hoge hoed. Tilburg rammelde met de messcherpe ballen van Van der Markt en snoeiharde knallen van Wissink en Kim van den Boorn naar een riante 0-8 voorsprong. Daarmee was het pleit in dit vierde bedrijf wel beslecht. Het verschil van acht werden er tien bij 10-20. En dat verschil bleef zo tot 15-25.
In de verlenging voor de winst in de wedstrijd gaf Tilburg het inmiddels lamgeslagen Thor nog een flinke tik. Schellekens serveerde naar 0-4. Bij 2-8 werd van kant gewisseld. Thor hoopte bij de 3-13 tussenstand in een time out nog orde op zaken te kunnen stellen, maar dat was tegen beter weten in.

Tilburg verzuimde in de slotfase voor het nekschot nog wel een paar keer de trekker over te halen, maar bij 8-15 was de eerste seizoenswinst een feit en was de ontlading bij de Tilburgse ploeg, de staf en de nagelbijtende, trouwe aanhang begrijpelijk.
Komende zaterdag staat de zware klus om het in eigen huis (18.00 uur) de ongeslagen koploper US zo lastig mogelijk te maken op het programma. De Amsterdamse studentenploeg verloor pas 3 sets en won er 12. Maar dat…, is van later zorg.

Door: Herman Wissink