TILBURG, 5 mei 2022.

Een extra visvijver met grote vangkans stapje dichterbij

Gemeente Tilburg geeft visvereniging Ruischvoorn de mogelijkheid om haar plannen voor een extra visvijver verder uit te werken. In afwachting daarvan reserveert de gemeente het braakliggend terrein naast het clubgebouw.

Visvereniging KEHV de Ruischvoorn wil vóór 2023 naast haar clubhuis een visvijver aanleggen met een grote visbezetting en daarmee de vangkans voor leden vergroten. Een van de taken van de vereniging is om ervoor te zorgen dat de leden kunnen vissen op viswateren met een goed visbestand. Dat doen ze vooral door het visrecht op diverse wateren te pachten en waar nodig het visbestand aan te vullen door vis te kopen bij een viskwekerij en op de verschillende viswateren uit te zetten. Beperkende factor hierbij is de Europese wettelijke richtlijnen van de Kader Richtlijn Water. Volgens die richtlijn zijn de wateren in Tilburg door het waterschap namelijk aangemerkt als wateren met een ecologisch belang. En een grote visbezetting gaat tegen dat belang in. Door een vijver in eigen beheer aan te leggen met een goed beheersplan is het wel mogelijk om een groter visbestand te hebben. Een eigen vijver bij het clubhuis, maakt het ook aantrekkelijker en beter mogelijk om allerlei nieuwe verenigingsactiviteiten te organiseren, onder meer voor de jeugd. Met de combinatie visvijver direct naast het clubhuis kan de visvereniging ook beter aandacht geven aan het instrueren van zowel gevorderde als beginnende vissers om op een zo diervriendelijk mogelijke manier om te gaan met de vissen.

Rolph Dols, wethouder sport in Tilburg “Mooi dat we met deze reservering van het terrein onze bijdrage kunnen leveren aan het plezier van de leden van visvereniging de Ruischvoorn. De passie waarmee visvereniging de Ruischvoorn hiermee aan de slag is, heb ik er alle vertrouwen in dat die extra visvijver er komt!.”

De laatste tijd is er veel vraag naar een visvijver met een iets grotere visbezetting dan normaal gesproken wordt gehanteerd. En met dit besluit kan de vereniging die wens ook makkelijker invullen. De volgende stap is het plan nader uitwerken en zorgen voor financiering.

KEHV de Ruischvoorn viert in 2026 haar 100-jarig bestaan. Ze is met meer dan 5000 leden één van de grootste hengelsportverenigingen van Midden-Brabant.

Foto; Ben Stoopen, secretaris De Ruischvoorn

Bron; Gemeente Tilburg.