Afgelopen weekend vond het Open Nederlands Kampioenschap korte baan zwemmen in Tilburg plaats. Het kampioenschap werd gehouden in Sportcomplex Drieburcht en werd georganiseerd in samenwerking met de KNZB en de Tilburgse zwemvereniging TRB-RES. Tijdens deze editie van het ONK korte baan zijn er veel nationale records en wereldrecords verbroken. We blikken terug op een zeer geslaagd toernooi.

Toppers uit de nationale zwemtop in actie
Ranomi Kromowidjojo kwam op de eerste dag maar liefst vier keer in actie en pakte drie keer goud. Ze werd Nederlands kampioen korte baan op de 50 vrije slag, 50 vlinderslag en 4×200 vrij. Kira Toussaint is niet te stoppen op het moment. Na haar succesvolle optreden op het EK korte baan heeft ze in Tilburg ook nog eens twee individuele Nederlandse titels en een estafette titel op haar palmares bijgeschreven. De zwemster pakte op de 100 meter rugslag en op de 100 meter vrije slag een gouden plak. Ook op de 4×100 vrij pakte ze met haar team goud. Bij de mannen zwom Kyle Stolk naar het goud op de 100 meter vrij, 100 wissel en de 4×200 vrij. Maarten Brzoskowski pakte dit weekend maar liefst acht medailles; waarvan maar liefst vijf keer goud.

Bijzondere records
Tijdens de kampioenschappen zijn er veel mooie records gezwommen. Zo werd op de eerste dag van het ONK een nieuw Nederlands record gezwommen door Thijs van den End op de 100 m rugslag parazwemmen. Chantalle Zijderveld zwom een wereldrecord op de 100 schoolslag. Op de eerste dag van het open NK op de korte baan pakte Tim van Duuren op de 50 m schoolslag het paralympisch wereldrecord. Luc Kroon pakte dit weekend maar liefst drie records. Op vrijdag pakte hij goud op de 200 vrij in een Nederlands record 18 jaar en op zaterdag werd hij 2e in een Nederlands record op de 800 vrij. Op zondag behaalde hij zijn derde medaille op de 400 vrij. Hij werd 2e in opnieuw een Nederlands record 18 jaar. Het ONK werd spectaculair afgesloten. Kenzo Simons zwom met 20,98 op de 50 vrije slag niet alleen een nieuw Nederlands record, de tijd was ook een wereldrecord voor junioren. Para-zwemmer Thijs van den End klokte een nieuw wereldrecord S13 op de 200 rugslag en Tim van Duuren op de 100 schoolslag. Bekijk de website van de KNZB voor alle records van het ONK.