Ultimate Frisbee is in Nederland een relatief kleine sport. In Tilburg kun je de sport beoefenen bij Flying High, met als thuisbasis de WSJ-velden aan de Centaurusweg.

Ultimate Frisbee (kortweg Ultimate genoemd) wordt gespeeld door twee teams van zeven personen. Beide teams proberen de disc naar een teamgenoot in de eindzone, die aan de overkant van het veld ligt, te passen, wat een punt oplevert. Lichamelijk contact is daarbij niet toegestaan. De speler die de disc heeft, krijgt tien seconden de tijd om deze naar een medespeler te passen. Ondertussen telt de verdedigende speler hardop af: ‘1, 2, 3 … 10’.

Spirit of the Game
Een opvallend element binnen Ultimate is het feit dat er geen scheidsrechter aanwezig is. De teams spelen volgens de uitgangspunten van ‘Spirit of the Game’, dat wil zeggen: toon respect voor je tegenstander, maak geen opzettelijke fouten en doe aan fair play. Spelers geven zelf aan als er een fout gemaakt wordt en ontstaat er een meningsverschil, dan lossen zij het samen op. Komen ze er niet uit, dan gaat de schijf terug naar de vorige positie en gaat het spel vanaf daar verder.

Flying High
Flying High uit Tilburg is een vereniging met veel (internationale) studenten als leden. Een van hen is de achttienjarige Jelte Derks, die net als zijn één jaar oudere broer Sjoerd in het Nederlands team speelt. Komende zomer nemen Jelte en Sjoerd met het nationale team deel aan respectievelijk het EK in Italië en het WK Engeland.

Kijk voor meer info op: www.flyinghightilburg.nl