Met veel kunst- en vliegwerk kon de Warandeloop dan toch doorgaan. Dit jaar geen ‘Warande by night’ en ook publiek was niet toegestaan. Maar wel met de bekende looponderdelen voor iedereen die graag een stukje (hard)loopt.

NK Cross
De zondag stond in het teken van het Nederlands kampioenschap cross. Op meerdere onderdelen verschenen Tilburgse atleten aan de start, die met wisselend succes presteerden. Rick van Riel (categorie <20) moest op het laatste moment helaas verstek laten gaan wegens een coronatest. Zijn broer Robin (categorie <23) daarentegen finishte als 29e Nederlander. In de laatste ronde passeerde hij Luuk Maas, die zijn hoge verwachtingen niet kon waarmaken; hij werd slechts 31e. Totaal gedesillusioneerd liet hij weten dat zijn niveau blijkbaar nog onvoldoende is. “Ik dacht een supersnelle start te hebben, maar blijkbaar deed de rest gewoon rustig aan. Werd ik voorbijgelopen door jongen die ik normaal gesproken achter me moet kunnen houden. Dat zegt wel iets. Met deze prestatie heb ik op het EK ook niets te zoeken. Ik zal nieuwe doelen moeten stellen.”

Virtueel Nederlands kampioen
Bij de dames leek het veel beter te gaan. Julia van Velthoven, een van de topfavorieten, startte voortvarend. Hoewel ze de Zweedse Meraf Bahta ruim voorrang moest geven, lag ze na twee doorkomsten op de tweede plek. Virtueel Nederlands kampioen dus. Maar nieuw blessureleed bleef de frêle Tilburgse niet bespaard: een achillespeesblessure maakt een voortijdig einde aan haar wedstrijd.

Was het dan voor de Tilburgers alleen maar kommer en kwel? Dat niet. Sara van Grunsven liep voor haar doen een prima race en ook marathonloper Dennis de Freytas toonde zich tevreden. Een dag eerder liep Christ Donders bij de masters (mannen 50) naar een respectabele vierde plek.

Crossgala
Wederom waren diverse internationale atleten speciaal voor de Warandeloop afgereisd naar Tilburg. Waar het bij de dames al snel duidelijk was dat de winst naar een Zweedse ging, ontspon zich bij de mannen een enerverende wedstrijd met een nóg spannender slot. In een zinderende eindsprint stoof de Zwitser Jonas Raess de Nederlands kampioen Mike Foppen voorbij.

Uitslagen NK Cross (mannen)

  1. Mike Foppen
  2. Tom Hendrikse
  3. Bas van Hooren

Uitslagen NK Cross (vrouwen)

  1. Jip Vastenburg
  2. Silke Jonkman
  3. Ineke van Koldam

Kijk voor alle uitslagen op: www.warandeloop.nl

Klik op de eerste foto om de serie in een slideshow te bekijken,