TILBURG 27 maart 2024,

Stichting Duursport Ontwikkel Punt vervangt RTC Structuur in Brabant

Na het besluit van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) om eind 2023 te stoppen met de Regionale Training Centra (RTC’s) dreigde de opleidingsstructuur in Brabant voor jonge Triatleten te verdwijnen. Door de oprichting van de Stichting Duursport Ontwikkel Punt (DOP) is de continuïteit van Talentherkenning en Talentontwikkeling in Brabant voorlopig geborgd. De Stichting neemt de rol die het RTC Brabant tot eind 2023 had grotendeels over.

Historie
Eind 2013 richtte Armand van der Smissen in Tilburg het RTC Duathlon op. Met diverse partners waaronder Tilburg University en de gemeente Tilburg konden een aantal topduatleten zich met intensieve begeleiding sportief ontwikkelen., In 2017 stapte het huidige Team NL Zuid in en werd begonnen met het begeleiden van jonge Triatleten die als doel hadden de Olympische Spelen te behalen. Ook atleten met als focus Duathlon, Cross of Aquathlon bleven welkom zodat breed kon worden opgeleid en geprofiteerd kon worden van kruisbestuiving tussen de disciplines. In de afgelopen 10 jaar hebben de atleten van het RTC deelgenomen aan Europese en Wereldkampioenschappen en daarbij diverse medailles gehaald waaronder 1 wereldtitel bij de junioren. Ook zijn er een groot aantal medailles
behaald bij nationale kampioenschappen. Na het besluit van de NTB dreigde hiermee de opgebouwde structuur te verdwijnen. Door de oprichting van de Stichting kunnen de jonge atleten blijven trainen zoals voorheen.

Samenwerking
De stichting zoekt daarbij actief samenwerking met partijen in de omgeving waaronder verenigingen, scholen en opleidingen (para)medici (sport)psychologen en (sport) diëtisten, Het initiatief wordt inmiddels ondersteund door Team NL Zuid, de gemeente Tilburg en Fysiotherapie Tilburg Reeshof. In deze praktijk wordt sinds aantal jaren de kracht en indien nodig revalidatietraining verzorgd. Er zijn gesprekken gaande met meer partijen.

Coaches
De training en coaching van de atleten wordt verzorgd door Armand van der Smissen en Toine van Diessen. Zij worden ondersteund door een aantal externe experts.
Verenigingen, bedrijven of sporters die vragen hebben en/of interesse hebben deel te gaan uitmaken van het team kunnen contact opnemen via duursportontwikkelpunt@gmail.com

©Foto’s; Stichting Duursport Ontwikkel Punt