Wielrenner Timo Roosen was donderdag 29 juli even terug bij TWC Pijnenburg. De Nederlands kampioen trainde mee met de jeugdrenners van de wielerclub waar hij in 2005 voor het eerst op de racefiets stapte.

Toen Timo Roosen aankwam op het wielercircuit van TWC Pijnenburg stonden tientallen jeugdleden op hem te wachten om op de foto te gaan. Daarna reed Roosen in zijn kampioenstrui mee tijdens de training van de jeugdrenners.

‘Het was fijn om weer bij de club te zijn’, zegt Timo Roosen later. ‘Leuk om tussen de kleine mannetjes te fietsen, net zoals ik vroeger hier ook reed. Ook mooi om te zien hoe nieuwsgierig ze zijn.’ 

Roosen begon als 12-jarige bij de Tilburgse wielervereniging. ‘Mijn broer Sjors en vader fietsten al. Op vakantie fietsten we ook samen. Toen Sjors meer ging fietsen en deelnam aan wedstrijden, ben ik ook lid geworden van TWC Pijnenburg. Het was nog heel kleinschalig, met een houten kantine, maar wel een heel mooie tijd.’ Zijn broer Sjors is nu trainer/begeleider van de nieuwelingen en junioren bij TWC Pijnenburg.

De Nederlands kampioen kan het iedereen aanraden lid te worden van een wielervereniging. ‘De wielerclub is waar je op speelse wijze leert hoe te fietsen. In een groep rijden, sprintjes trekken, technische dingen als bochten rijden. Dat heb je later in wedstrijden echt nodig’, vertelt hij. ‘Maar het gaat ook om de gezelligheid. Voor de training al samen komen in de kantine. Als je alleen maar alleen fietst is dat heel anders.’

Bij de nieuwelingen (15/16-jarigen) en junioren (17/18-jarige coureurs) reed hij goede uitslagen, zodat hij in 2014 werd opgepikt door het Rabobank Development Team. Sinds 2015 rijdt Roosen voor het team dat nu Team Jumbo-Visma heet. Op zaterdag 20 juni werd hij op de VAM-berg in Drenthe Nederlands kampioen bij de profs door op 2 kilometer van de streep te demarreren uit de kopgroep. 

De komende maanden staan voor hem de Heistse Pijl, een kleinere koers in België, een wedstrijd in Denemarken en de BinckBank Tour voor hem op het programma. Maar het meest kijkt hij uit naar Parijs-Roubaix in oktober. 

‘Als je ouder wordt, wordt het allemaal wat serieuzer. Maar de liefde voor de fiets blijft. De vrijheid in de trainingen en de kick van de wedstrijden; dat is waar ik het vooral voor doe. En het beste uit jezelf halen, dat probeer ik nu nog steeds.’

© Foto’s: TWC Pijnenburg.