Door: Theo van Etten

Luuk Maas is een van de kanshebbers op de overwinning tijdens de Warandeloop. Luuk komt uit in de categorie tot 23 jaar, zijn laatste jaar als junior. Bij een topprestatie plaatst hij zich mogelijk voor het EK, dat twee weken later in Dublin plaatsvindt.

Tilburg, 20 november 2021 – Het EK zou de kers op de taart kunnen zijn, maar zelfs bij een overwinning is dat nog niet zeker. Vooralsnog is de Warandeloop dus het hoofddoel. “Top 5 zou er wel in moeten zitten”, blikt Luuk vooruit. Nieuwe PR’s aan het begin van dit jaar en een succesvol EK op de baan geven hem veel vertrouwen.

Als aanstormend talent won Luuk in 2018 de Warandeloop in zijn categorie en mocht daardoor proeven aan de sfeer van zo’n EK Cross. Hoewel hij destijds op het terrein van de Beekse Bergen ‘geen deuk in een pakje boter liep’ met een 56e plaats, was het een prima leerschool. “Ik was pas 19 en had veel te veel stress door al die indrukken. Ik schoof aan bij de persconferentie en voorafgaand aan de wedstrijd werd ik apart voorgesteld aan het publiek. Wat doe ik hier, dacht ik. Maar die ervaring heeft mij wel sterker gemaakt.”

Het kan weleens een spannende wedstrijd worden komende zondag 28 november. Veel zal afhangen van de vorm van de dag. Luuk: “De verschillen zullen niet heel groot zijn. Vanwege de kwalificatie voor het EK staat er veel op het spel tijdens de Warandeloop, dat maakt deze wedstrijd opnieuw bijzonder. Niemand ziet dit als een opwarmertje, iedereen die aan de start staat is in topvorm.”

Warandeloop
De warandeloop vindt plaats in het weekend van 27 en 28 november in de Oude Warande (Stadsbos 013) te Tilburg. Gedurende drie dagen telt het evenement jaarlijks rond de 6.000 deelnemers en ruim 6.500 toeschouwers. Die laatsten zullen er dit jaar helaas niet bij zijn.
De Warandeloop Tilburg wordt met medewerking van Atletiek Vereniging Attila georganiseerd door de Stichting Internationale Warandeloop. Ongeveer 250 vrijwilligers dragen bij aan het jaarlijkse succes. Daarnaast zijn het Middelbaar- & Hoger Beroepsonderwijs en Tilburg University nauw betrokken bij het evenement.