Glasgow, 1 maart – Julia van Velthoven heeft tijdens de Europese kampioenschappen indoor de 13e plaats behaald op de 3000 meter. Maureen Koster werd namens Nederland zesde. Julia kon aanvankelijk goed volgen maar moest in het tweede deel van de race veel terrein prijsgeven.

Na een rustige eerste kilometer waarin Van Velthoven keurig op de achtste plek meeliep, brak het peloton van 16 atletes. De Tilburgse moest de kopgroep, met daarin Maureen Koster namens Nederland, laten gaan en consolideerde ronden lang op de tiende plek. Toen de Duitse Klosterhalfen op kop kwam ging het tempo omhoog en zakte Julia langzaam weg. Een ontketende topfavoriete en latere winnares Laura Muir dubbelde haar zelfs in de laatste ronde.

Julia’s eindtijd was 9.14,90, veel langzamer dan de 8.58,28 waarmee ze eind januari ruim onder de vereiste limiet van 9.03 dook. Vervolgens liet ze de Nederlandse kampioenschappen indoor die in februari werden gehouden, aan zich voorbijgaan om zich optimaal voor te kunnen bereiden op deze race.

De succesvolle 24-jarige Tilburgse maakt een goede periode door. Bij de Europese kampioenschappen cross in december behaalde ze met het Nederlands team een gouden medaille.

Door: Theo van Etten

Foto: archief