Lotte Timmermans is 23 jaar en doet sinds acht jaar aan freerunning. Onlangs werd ze tweede tijdens het Nederlands Kampioenschap en hoopt ze in 2024 naar de Olympische Spelen te kunnen, waar freerunning mogelijk een demonstratiesport is.

Baalde je van die tweede plek?
Nee hoor, eigenlijk was ik superblij. Noa Man werd eerder al eens wereldkampioen, dus voor mij voelde dit als het hoogst haalbare.

Hoe train je?
Zoveel mogelijk buiten maar in de winter ben ik aangewezen op de zaal. Wekelijks train ik in een turnhal in Breda of Den Haag en volgend jaar hopelijk in de nieuwe Freerunninghal in Tilburg.

Wat maakt jou een goede freerunner?
Ik ben behoorlijk allround qua tricks en salto’s maken op het onderdeel Parkour. Op het onderdeel Style kan ik nog het een en ander leren maar maak daar momenteel een mooie groei in door.

Hoe realistisch is dat, naar de Olympische Spelen gaan?
Op zich zou het kunnen, maar het staat allemaal nog in de kinderschoenen. Het is nog onduidelijk hoe de selectiecriteria eruit gaan zien. Weliswaar zit ik in Team NL en doe mee aan Worldcups, maar het is nog niet duidelijk wanneer de sport olympisch wordt. Hopelijk in 2024 als demonstratiesport en in 2028 definitief. Dan ben ik 28 en kan ik nog mooi meedoen.

Freerunning
De basis van freerunning is ‘Parkour’, waarbij de sporter zich zo efficiënt mogelijk door de stedelijke omgeving beweegt, en daarbij handig gebruikt maakt van het straatmeubilair. Bij freerunning komt een extra element kijken: acrobatiek. De gebruikte technieken komen voort uit sporten als gymnastiek, capoeira en breakdance. De achterliggende filosofie is dat de freerunner zich tracht te ontwikkelen naar het ultieme gevoel van vrijheid, lichaamscontrole en kracht. Inmiddels is er een lobby gaande om de sport in 2024 of 2028 olympisch te maken.

Aquila Movement
Lotte verzorgt samen met Daan Seegers lessen in freerunning namens Aquila Movement. Inmiddels zijn er vier trainingslocaties in Tilburg, een in Breda en een in Baarle-Nassau. Volgend jaar verrijst er in de Spaubeekstraat (Reeshof) een speciale freerunninghal. Kijk voor meer informatie op: www.aquilamovement.com.