Door: Theo van Etten

Op zaterdag 22 februari om exact 11 minuten over 11 klinkt het startschot van de 34eKruikenloop. Deze combinatie van een serieuze hardloopwedstrijd vormt traditioneel zowel de officiële opening van het wegseizoen, als de opmaat naar het carnaval. Opnieuw zullen veel lopers in carnavalstenue aan de start verschijnen.

TILBURG – De kruikenloop is niet meer weg te denken van de hardloopkalender. De organisatie is steevast in handen van Sarto en Tilburg Road Runners. Speciaal vanwege carnaval stelt de organisatie in samenwerking met RUNSHOP Greg van Hest (zelf ooit winnaar van de kruikenloop) dit jaar twee ereprijzen beschikbaar. Zowel individueel als in groepsverband doe je mee in de categorie ‘origineelste carnavalsoutfit’.

Recordaantal deelnemers
Organisator Frank van Laere, die dit jaar het stokje overnam van Henk Aertsen, verwacht een recordaantal deelnemers te verwelkomen: ‘Het zou niet vreemd zijn als we dit jaar meer dan duizend startnummers opspelden.’ Ook de speciale kids-run krijgt dit jaar meer aandacht. Zij starten vier minuten na de wedstrijdatleten.

Mini-kruikenzeiker
De Kruikenloop kent een lange historie. Ruim dertig jaar geleden organiseert Henk Aertsen namens hardloopvereniging Tilburg Road Runners (TRR) samen met voetbalvereniging Sarto een hardloopwedstrijd op het sportcomplex aan de Gilzerbaan. Jan van der Pennen, Jan de Kort en Jan Sweens zijn de parcoursadviseurs van het eerste uur. Jos Kalis maakt honderden mini-kruikenzeikers die de deelnemers als herinnering meekrijgen. De naam ‘Kruikenloop’ is geboren en is inmiddels net zo’n traditie als het carnaval zelf.

Aanmelden
Tot en met 16 februari kun je voorinschrijven via de website www.kruikenloop.nl. Ook op de wedstrijddag zelf kun je nog inschrijven, je betaalt dan 2,50 euro meer. De wedstrijd over 15 kilometer telt mee voor het regio-circuit 013 van de atletiekunie. Ook kun je kiezen voor 10 of 5 kilometer. Aanvang is 11.11 uur, de kids-run start om 11.15 uur. Start en finish liggen bij het sportcomplex van Sarto aan de Gilzerbaan.

© Foto: A. van Hest.