Tijdens het afgelopen Tafeltennisweekend in T-Kwadraat streden 13 tafeltennissers met een beperking om de nationale titel. Het was de vierde keer in de geschiedenis dat er voor deze doelgroep een NK georganiseerd werd. Het aantal deelnemers verdubbelde in die jaren. Een van de deelnemers was Ivana Maas uit Molenschot.

Sinds haar geboorte heeft de 17-jarige Ivana een zeldzame vorm van groeistoornis. Daardoor heeft ze beperkte spierkracht, balans- en uithoudingsvermogen. Een toernooi voor valide spelers is voor haar te hoog gegrepen, maar vanuit de rolstoel laat ze tegenstanders alle hoeken van de tafel zien. Ivana is blij dat de sport groeiende is: ‘Fijn dat er nu zoveel deelnemers waren aan het toernooi, dat was in andere jaren niet het geval. Ik zie dat er vooral bij de jeugd meer aandacht is voor tafeltennis, dat is goed voor de ontwikkeling van de sport.’

Ivana tafeltennist nu zes jaar. Ze kwam ermee in aanraking op het schoolplein van de basisschool, waar een betonnen tafeltennistafel stond. Vervolgens kreeg ze de smaak te pakken en sloot zich aan bij de Batswingers in Gilze, waar ze competitie speelt. Ivana volgt een hbo-opleiding in Tilburg waar ze toegepaste wiskunde studeert.

Door: Theo van Etten