Willem II heeft in Amsterdam voor een enorme sensatie gezorgd. De topper in de Eredivisie tussen de nummer 1 en 4 van de ranglijst eindigde in Tilburgs voordeel. De Tricolores bezorgden de landskampioen daarmee de eerste nederlaag van het seizoen: 0-2. Mike Trésor Ndayishimiye, vanaf de strafschopstip, en Damil Dankerlui waren de doelpuntenmakers in de Johan Cruijff Arena. 

Trainer Adrie Koster hield in Amsterdam vast aan het team dat vorige week op fraaie wijze Sparta oprolde en gaf daarmee ook aan dat zijn team vooral van de eigen kracht moest uitgaan. Die bravoure past wel bij de ploeg die als nummer 4 van de ranglijst op bezoek ging bij de lijstaanvoerder en regerend landskampioen.

Nauwelijks in problemen
Op voorhand werd wellicht verwacht dat Ajax de klus tegen Willem II snel zou willen klaren met het oog op de belangrijke wedstrijd in de Champions League over enkele dagen. De Amsterdammers waren weliswaar vanaf de aftrap de bovenliggende partij, maar Willem II kon het tempo prima bijbenen en kwam eigenlijk nauwelijks in gevaar. De thuisploeg leek geduldig haar kansen af te wachten. Die kwamen er ook voor met name Hakim Ziyech en Donny van de Beek maar beide troffen een uitstekend keepende Timon Wellenreuther op hun pad. Tijdens de spaarzame momenten dat Willem II op de Ajax-helft verscheen was het te slordig in balbezit of misten de schoten van Vangelis Pavlidis de kracht om Andre Onana echt in de problemen te brengen.

Ndayishimiye blijft koel
Na een halfuur kroop Willem II wat meer uit haar schulp en kreeg het ook een paar kansjes via Mike Trésor Ndayishimiye en Pol Llonch. Pas echt gevaarlijk werd Willem II toen Pavlidis Ché Nunnely wegstuurde en Sergino Dest de snelle vleugelaanvaller in het strafschopgebied vloerde. De door scheidsrechter Bjorn Kuipers toegekende strafschop werd door Ndayishimiye beheerst ingeschoten: 0-1. Bijna had Willem II nog voor rust de score verdubbeld, maar Onana kon met een uiterste krachtsinspanning een treffer van Nunnely voorkomen.

Stormloop
Het scenario voor de tweede helft liet zich makkelijk raden: het werd een belegering van het Willem II-doel dat regelmatig door Ziyech en Van de Beek onder vuur werd genomen. Invaller Siem de Jong was dichtbij de gelijkmaker maar kopte recht in de handen van Wellenreuther. Het was alle hens aan dek in de Tilburgse verdediging waar men telkens tijdig een voet of been voor de bal kon plaatsen om schoten van de Ajacieden te blokkeren. In de spaarzame situaties waarin Willem II de bal naar voren speelde, toonde Pavlidis zich niet altijd gelukkig in zijn balaannames. Toch stond de Griek net als bij de eerste treffer ook aan de basis van de tweede Tilburgse goal in de 78e minuut. Hij bediende invaller Damil Dankerlui die met een strak laag schot in de verre hoek Onana voor de tweede maal het nakijken gaf.

Verdediging houdt stand
Ajax slaagde er het laatste kwartier niet meer in echt een vuist te maken en omdat ook Lisandro Martinez in kansrijke positie naast kopte en Van de Beek de lat boven Wellenreuther raakte, bleef de nul voor Ajax op het scorebord staan. Paul Gladon had nog meer zout in de wonden kunnen strooien maar zijn inzet in de slotfase miste de kracht.

Succes op vreemde bodem
Willem II, dat de laatste tijd toch al zo succesvol is op vreemde bodem, won zo drie jaar na de eerste overwinning voor de tweede keer een competitiewedstrijd op Amsterdamse bodem. Het passeerde vrijdagavond en passant ook PSV op de ranglijst. Of het ook de derde plek in de Eredivisie kan vasthouden, zal moet blijken nadat de Eindhovenaren in actie zijn gekomen. De feestvreugde was er bij de supporters die ditmaal vanuit Tilburg hun ploeg ondersteunde, niet minder om.

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: