Willem II heeft het eeuwfeest van Het Kasteel niet helemaal kunnen verpesten. De Tricolores leken in het illustere voetbalstadion gastheer Sparta lange tijd een jubileum-kater te bezorgen maar stonden in extremis een puntendeling toe: 2-2.

‘Vandaag zien we hoe verschillend een gelijkspel kan aanvoelen. Bij ons heerst een grafstemming. Bij Sparta gaat het dak eraf’, vatte Willem II-trainer Erwin van de Looi de historische confrontatie samen. Hij constateerde dat het al de vierde keer dit seizoen was dat Willem II als de dominante ploeg punten inleverde. ‘We verzuimden het af te maken en laten Sparta uit het niets terugkomen. Maar we hebben laten zien een goed voetballende ploeg te zijn die dit seizoen echt nog wel de nodige punten gaat pakken’, besloot Van de Looi.

BASIS GEWIJZIGD
Willem II trad aan met een op drie plaatsen gewijzigde basisopstelling ten opzichte van het elftal dat twee weken geleden Feyenoord probeerde te bestrijden. Freek Heerkens verving de geblesseerde Pele van Anholt. Anouar Kali stond links op het middenveld geposteerd en vond direct voor zich Asumah Abubakar, die zijn debuut in de basis bij Willem II maakte.

BAL OP LAT
Via de snelle Ghanese Portugees zochten de Tricolores enkele malen nadrukkelijk de aanval, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. De beste kans diende zich uiteindelijk aan op de rechterflank, waar Jordy Croux in de 38e minuut zijn voorzet op de lat boven Sparta-doelman Roy Kortsmit zag belanden.

KUNSTGRAS-SYNDROOM
Vier minuten later was het wél raak. Fran Sol, door trainer Van de Looi in de spits verkozen boven Bartholomew Ogbeche, controleerde in het Rotterdamse strafschopgebied fraai een vrije trap van Jordy Croux en schoot raak: 0-1. De spits rekende op Het Kasteel definitief af met zijn ‘kunstgras-syndroom’ want ook de tweede Tilburgse treffer was van Spaanse makelij. Na een sterke actie van Abubakar tekende Sol in de 65e minuut voor de 0-2 en daarmee zijn vijfde competitietreffer.

GEEN VONNIS
Daarmee leek het pleit beslecht voor de jubilerende gastheer, maar Willem II nam als genodigde iets te veel hoffelijkheid in acht. Eerst liet het Craig Goodwin de aansluitingstreffer produceren. Daarna weigerden oud-Spartaan Erik Falkenburg met een schot op de paal, Abubakar in de rebound en de voor Sol ingevallen Ogbeche het vonnis definitief te voltrekken. Zo bleef Sparta in de wedstrijd. Het Rotterdamse publiek in het uitverkochte stadion moest echter tot de 90e minuut wachten voordat het ten tweeden male de Sparta Marsch kon aanheffen. Thomas Verhaar passeerde Lamprou met een onhoudbaar schot en redde de feestavond op Het Kasteel. (LvE)

ROTTERDAM - Sparta - Willem II, Het Kasteel, 15-10-2016. Voetbal, eredivisie voetbal seizoen 2016-2017. Willem II speler Erik Falkenburg baalt van gelijkspel.

ROTTERDAM – Sparta – Willem II, Het Kasteel, 15-10-2016. Voetbal, eredivisie voetbal seizoen 2016-2017. Willem II speler Erik Falkenburg baalt van gelijkspel.