Willem II is er niet in geslaagd om de derbyzege op NAC een vervolg te geven. In eigen huis gingen de Tricolores hard onderuit tegen Feyenoord. Na een 0-1 ruststand liepen de Rotterdammers uit naar 1-5. Invaller Bartholomew Ogbeche redde de Tilburgse eer. 

Vier dagen voor de bekerfinale kregen Nicolai Jorgensen, Robin van Persie en Steven Berghuis rust. Trainer Giovanni van Bronckhorst ruimde basisplaatsen in voor Jens Toornstra,  Eric Botteghin, Bilal Basacikoglu, Renato Tapia en Dylan Vente. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Feyenoord tot het gaatje wilde gaan in Tilburg. Het eerste wapenfeit was van Willem II. Keeper Brad Jones liet een voorzet los, maar de attente Ben Rienstra zag zijn schot geblokt.

Gevaarlijke omschakeling
Onder impulsen van Toornstra en Tonny Vilhena trok Feyenoord na een kwartier het initiatief naar zich toe. Toornstra stond keer op keer aan de basis van de Rotterdamse aanvallen. De aanvoer was aan Bilal Basacikoglu niet besteed, maar na een klein halfuur wist Dylan Vente het voorbereidende werk van Toornstra wel op waarde te schatten: 0-1. Op zoek naar de gelijkmaker gaf Willem II ruimte weg en daar wist het vlot combinerende Feyenoord wel raad mee. De Rotterdammers kregen in de omschakeling diverse mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen. Willem II moest het hebben van spaarzame momenten waarin het zich kon onderscheiden. In de slotfase van de eerste helft pareerde Jones een inzet van Thom Haye.

Feyenoord geeft gas
De naderende bekerfinale was voor Feyenoord geen reden om het in de tweede helft rustiger aan te doen. In tegendeel, de Rotterdammers drukten het gaspedaal diep in. Eerst was het Amrabat die Pedro Chirivella aftroefde en via de binnenkant van de paal raak schoot. Vijf minuten later stond het al 0-3. Uitblinker Tonny Vilhena rondde een prachtig uitgespeelde aanval af.

Invallers laten zich zien
Trainer Reinier Robbemond probeerde met een dubbele wissel het tij te keren. Met Ismail Azzaoui en Bartholomew Ogbeche beet Willem II inderdaad meer van zich af. Ogbeche schreef een kwartier voor tijd de 1-3 op zijn naam. Bij de tweede paal schoot hij attent een corner binnen. De opgelopen schade was voor Willem II te groot om er nog een echte wedstrijd van te kunnen maken. Feyenoord counterde zich in de slotfase nog naar 1-5 via Vente en Basacikoglu. Tussendoor raakte Ogbeche nog de paal en werd een buitenspeldoelpunt van topscorer Fran Sol afgekeurd. Waar Feyenoord aantoonde klaar te zijn voor de bekerfinale, moet Willem II in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle op zoek naar eerherstel.

Door Arjen Pijfers.