In een slopende, meeslepende, onvervalste kraker heeft Willem II de halve finales van het Toto KNVB-bekertoernooi bereikt. De Tilburgers versloegen Roda JC na verlenging en een strafschoppenserie. Daarin maakte keeper Mattijs Branderhorst zich onsterfelijk door de allerlaatste Limburgse penalty te stoppen. 

De thriller-regisseur Alfred Hitchcock had het scenario voor de kwartfinale in Tilburg niet beter kunnen schrijven. Willem II – Roda JC, een affiche tussen twee teams die in de reguliere competitie slechts twee punten van elkaar verwijderd zijn, had alles wat een bekerwedstrijd boeiend kan maken: strijd, passie, doelpunten, een dot gemiste kansen en spanning tot de allerlaatste seconde.

Sterk debuut Meißner
Met de sterk debuterende nieuwe aanwinst Thomas Meißner als centrale verdediger in de gelederen opende Willem II na een klein kwartier warmdraaien de jacht op de openingsgoal. Het leidde in de 13e minuut tot een levensgrote kans voor Fran Sol. De Spaanse spits had het vizier echter niet op scherp staan want oog in oog met Roda-doelman Hidde Jurjus produceerde hij een te zacht boogballetje dat van de doellijn werd gehaald.

Bijna-voorsprong
Drie minuten later was er weer een bijna-voorsprong toen een volley van Fernando Lewis op de paal belandde. De rechtsback veroorzaakte in de 36ste minuut een onnodige penalty en daarmee een Limburgse voorsprong. Keeper Mattijs Branderhorst had geen antwoord op de inzet van Simon Gustafson (0-1) maar zou zich later op de avond op grandioze wijze revancheren.

Ontbranding
Willem II herstelde binnen twee minuten de schade via een kopbal van Bartholomew Ogbeche (1-1) waarna het duel in het Koning Willem II stadion echt tot ontbranding kwam. Vroeg in de tweede helft moesten de Tricolores opnieuw in de achtervolging na een mooie Kerkraadse treffer van Donis Avdijaj. Kostas Tsimikas herstelde na een uur spelen het evenwicht met een lepe vrije trap vanaf twintig meter in de rechterhoek: 2-2.

Hoogtepunten
Een afgekeurde goal van Roda JC op advies van de videoscheidsrechter en een schot van Thom Haye op de paal in de állerlaatste minuut van de reguliere speeltijd waren nog maar enkele van de verdere hoogtepunten in de bekerstrijd. De ruim 10.000 toeschouwers kregen bovendien nog een lekker toetje voorgeschoteld met de verlengingen. Daarin trof Willem II voor de derde (!) keer de paal; een schot van invaller Mo El Hankouri had in de 107e minuut mogelijk de verlossing kunnen betekenen maar het aluminium voorkwam dat.

Branderhorst held
In de slotacte eiste Mattijs Branderhorst de hoofdrol voor zich op. Eerst was de jonge doelman bijna de schlemiel toen hij een bal verkeerd wegwerkte. Fred Ngombo kon het vonnis echter niet voltrekken namens Roda JC. Daarna was het billenknijpen in de strafschoppenserie. Daarin waren Freek Heerkens, Fran Sol, Jordy Croux, Mo El Hankouri en Bartholomew Ogbeche namens Willem II trefzeker. En toen kwam het mooiste moment uit de nog prille carrière van Branderhorst. Bij de allerlaatste strafschop van Roda JC speelde hij een partijtje blufpoker met Tsiy Ndenge en dook hij naar de juiste hoek. Hiermee loodste hij Willem II voor het eerst sinds 2005 naar de halve finales van het bekertoernooi. Daarin moeten de Tricolores proberen te stunten in De Kuip tegen Feyenoord.