Op 24 en 25 juni wordt voor de derde keer de Tour de Brabant gehouden. De deelnemers aan dit meest bijzondere fietsevenement van de mooiste fietsprovincie Brabant rijden individueel of in (estafette)groepsverband maximaal 600 kilometer binnen 24 uur. Deze afstand bestaat uit vier lussen van ieder 150 kilometer. De deelnemers mogen zelf een goed doel kiezen, maar dat is niet verplicht. Wielrenners kunnen zich nu inschrijven voor de Tour de Brabant via www.tour-de-brabant.nl.

De Tour de Brabant is een Moergestels initiatief van een gelijknamige stichting. De oorsprong daarvan ligt bij de Parelrijders in Oisterwijk. Start en finish zijn bij Il Cuore aan de Schoolstraat in Moergestel. Deelname kost 10 euro per persoon. Het 24 uurs fietsevenement is geen wedstrijd maar een toertocht waarbij samen sportief genieten voorop staat.

De eerste Tour de Brabant werd als try-out in 2015 gereden. De eerste officiële editie werd vorig jaar gehouden. In beide gevallen reden de wielrenners individueel of in teamverband 600 kilometer binnen 24 uur. De Tour de Brabant vorig jaar was een groot succes. Toch kiest de organisatie op grond van de ervaringen en in samenspraak met de deelnemers dit jaar voor een nieuwe opzet.

In plaats van maximaal 600 kilometer langs de provinciegrenzen, bestaat de nieuwe opzet uit vier lussen van ieder 150 kilometer. Deze lussen, die samen een kalvertje vier vormen, beginnen en eindigen in Moergestel. Via deze lussen strekt de Tour de Brabant zich uit tot alle windstreken van de provincie. Voor de renners betekent de nieuwe opzet een minder zware lichamelijke en psychologische inspaning.

In de Tour de Brabant komen twee idealen bij elkaar. Heel veel vrouwen en mannen in Brabant stappen met plezier op de racefiets. Het is een trend om sportieve grenzen op te zoeken. De Tour de Brabant is een ultieme uitdaging voor deze wielrenners. Het tweede ideaal dat aan de Tour de Brabant ten grondslag ligt is dat de deelnemers kunnen fietsen voor een zelf te bepalen goed doel. De Tour de Brabant leent zich bij uitstek als sponsorevenement.