Tilburg, 17 oktober – In een bomvolle kantine van TWC Pijnenburg gaven Boy en Danny van Poppel, Nico Verhoeven, Jean-Paul van Poppel, Bram Welten en Sam Oomen een inkijkje in hun wielerleven. De vier actieve en twee voormalige topwielrenners genoten allen hun opleiding bij TWC Pijnenburg. Voor de liefhebbers was het dan ook een avond om van te smullen.

De organisatie van het wielercafé was tevens het laatste kunstje van TWC Pijnenburg-penningmeester Louis Meijs. Een zichtbaar geëmotioneerde voorzitter van de Tilburgse wielervereniging noemde diens initiatief  ‘een knap huzarenstukje’. Maar na 60 jaar dienstbaarheid aan de club en betrokken te zijn geweest bij de organisatie van 250 evenementen, doet Louis nu een stapje terug. Gezondheidsproblemen vormen de voornaamste reden en hiermee lijkt het wielercafé in deze opzet een eenmalige editie te zijn. “Mijn rug is versleten, lopen gaat slecht en mijn handen willen niet. Typen gaat ook niet meer, het is mooi geweest”, aldus het Pijnenburg-icoon.

Tilburgse toppers
Tilburg blijkt een goede voedingsbodem voor Nederlandse topwielrenners. Nico Verhoeven en Jean-Paul van Poppel behoeven geen nadere introductie en Sam Oomen heeft zich het afgelopen jaar op alle fronten internationaal gemanifesteerd. Minder bekend zijn misschien de broers Boy en Danny van Poppel en ‘runner-up’ Bram Welten. De soms prikkelende vragen van wielerjournalist Rinus van der Heijden leidden regelmatig tot nieuwe inzichten in de wielerwereld.

Zo geeft Danny van Poppel te kennen dat hij bij LottoNL-Jumbo meer vrijheid hoopt te krijgen dan bij team Sky, waar hij vorig jaar fietste. Zijn broer Boy bevestigt desgevraagd dat hij heel graag in het team van zijn vader fietst (Roompot, red.), maar nuanceert dat als volgt: “Je zou dat een stapje terug kunnen noemen maar misschien blijkt het voor mij persoonlijk wel een stap vooruit. Ik ben op mijn 30blij met deze kans en realiseer me dat niet elke renner op deze leeftijd nog een ploeg heeft.” Volgens vader Jean-Paul is Boy vooral binnengehaald om ‘punten te rijden’.

‘Wat er wordt geschreven is niet altijd de waarheid’
(Nico Verhoeven)

Ploegleider Nico Verhoeven complimenteert TWC Pijnenburg met de kwaliteit van de jeugdopleiding en breekt een lans voor Robert Gesink: “Dat is een veel betere renner dan iedereen denkt. En wat iedereen denkt is grotendeels gebaseerd op wat er wordt geschreven. Dat is niet altijd de waarheid.”

Bram Welten
Bram Welten is de coming man in het gezelschap. Als eerste Nederlandse junior won hij Parijs-Roubaix en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen. In zijn eerste jaar als prof was het vooral afzien: “Ze zeggen dat het eerste jaar het ergste is, dus dat heb ik dan maar gehad. Bij de profs wordt van meet af aan volle bak gereden en er zijn veel meer kandidaten voor de winst. Dat is een groot verschil met de jeugd. Ik hoop me de komende jaren verder te ontwikkelen en mooie dingen te laten zien op de kasseien en in de sprint.”

Wil je weten wat Sam Oomen te vertellen had? Binnenkort meer op 013sporT!

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: