Komende zondag 9 december vindt het EK Cross plaats op het terrein van de Beekse Bergen. 600 atleten uit 40 landen nemen hieraan deel. Hieronder ook Nederland dat met een sterk team van 26 atleten op alle individuele onderdelen is vertegenwoordigd. In de aanloop naar dit hardloopevenement in de regio 013 zetten we de spotlights op de Tilburgse deelnemers. Vandaag: EK-ambassadeur Luuk Maas.

Na zijn overwinning in de sterk bezette veldloop in het Belgische Mol werd Luuk twee weken geleden ook de glorieuze winnaar van de Warandeloop in zijn categorie. Luuk (19) is aan zijn laatste jaar als junior bezig en wil daarom tijdens het EK Cross Country vlammen: “Hoewel ik geen echte verwachting heb – het wordt mijn eerste grote toernooi – zou een top 20 positie mooi zijn. Ik hoop dat ik me aan mijn strijdplan kan houden. Dat ik de race goed opbouw en aan het eind voldoende overhoud om nog wat concurrenten in te halen.”

Nederlands kampioen
Luuk doet pas drie jaar aan hardlopen. Na een prima prestatie – na een weddenschap met vrienden – tijdens de Tilburg Ten Miles nam voormalig topsporter Greg van Hest hem onder zijn hoede. Wilskracht, doorzettingsvermogen en inhoud leidden Luuk al twee keer naar het nationaal kampioenschap op de 10 kilometer en de 3000 meter. Een man voor de lange afstand dus? “Jawel, maar vanaf nu ga ik me toeleggen op de 1500 en 5000 meter, mijn basissnelheid moet omhoog. Uiteindelijk wil ik wel terug naar de 10.” 

Een top 20 positie zou mooi zijn 

Verder vooruitkijkend hoopt Luuk ooit op de Olympische Spelen te staan. “Daar wil ik sowieso alles voor doen. De concurrentie is groot, maar ook op latere leeftijd kan je nog een prima marathon lopen. Voor nu gaat het vooral om sterker worden. Er valt nog veel te halen voor mij, op het gebied van training en voeding bijvoorbeeld. 

Onvoorspelbaar
Het EK Cross is volgens Luuk een must voor elke atletiekliefhebber. “Het komt niet zo vaak voor dat zo’n groot internationaal toernooi zich afspeelt in de achtertuin van Tilburg. Ook de setting is bijzonder: in een dierenpark, wij slapen – weliswaar in een huisje – letterlijk tussen de wilde dieren. De wedstrijd laat zich niet voorspellen, het hangt van zoveel factoren af. Degene die het meeste pijn wil lijden wint uiteindelijk.”

Door: Theo van Etten