‘En garde… Arrêt… Allez!’ Naast het degengekletter domineren dergelijke Franse termen het Tilburg University Sports Centre op deze zondag 17 september. In de vroegere ‘studentensporthal’ gaan mannen en vrouwen in witte pakken elkaar gedurende drie minuten (netto) met een degen te lijf. De sporthal bruist van activiteit en toch heerst er rust. Geen wonder, want schermen is een sport van opperste concentratie.

Vandaag organiseert de Tilburgse schermvereniging ‘TSV Rapier’ voor de 30e maal het jaarlijkse Koning Willem II Toernooi. Een landelijk hoog aangeschreven toernooi voor degenschermers, waaraan de schermtop uit Nederland, België, Italië, Portugal en Duitsland deelneemt. Maar ook een toernooi waar iedereen op zijn of haar eigen niveau kan wedijveren. ‘Ons doel is dat iedereen een hele dag met schermen bezig kan zijn’, aldus toernooivoorzitter Maarten Verhoeven. ‘Misschien is dat de reden dat dit evenement al zo lang bestaat.’

Grote afwezige is de nationale trots Bas Verwijlen. Maarten vindt dat weliswaar jammer maar toont ook begrip: ‘Bas heeft het toernooi al drie keer op rij gewonnen. Maar met Tristan Tulen en zijn broer Rafaël bijvoorbeeld, hebben we toch een aansprekend deelnemersveld.’ In totaal zijn er vandaag 85 deelnemers, waarvan 21 vrouwen en 64 mannen.

Namens Rapier doen 8 schermers mee. Voor George van Heerde is het al zijn 30e optreden op dit toernooi, terwijl de 16-jarige Mathilde Schets nog maar net komt kijken. ‘Dit is mijn eerste toernooi en puur bedoeld om ervaring op te doen’, legt zij uit. ‘Maar ik begon lekker, ik heb net mijn eerste potje gewonnen.’

Broedertwist
De finale is een onderonsje tussen de gebroeders Tulen, die afgemeten wordt gewonnen door de oudere en meer ervaren Tristan. De voorsprong die hij al vroeg in de strijd opbouwt, geeft hij niet meer uit handen. Na 10-5 in de eerste periode van 3 minuten, eindigt het duel in 15-10. Voor Tristan is het de vierde overwinning van het Koning Willem II Toernooi.

Door: Theo van Etten

TILBURG - Rapier, koning Willem II toernooi 17-09-2017. Sporthal UVT. Schermen, Mathilde Schets .