Kirsten van de Ven is ex-voetbalinternational en ex-speelster van Willem II. Maar bovenal is zij deze zomer ambassadeur voor Speelstad Tilburg tijdens het WEURO2017, het EK voetbal voor vrouwen: ‘Ik hoop dat onze OranjeLeeuwinnen ver komen. Met de huidige kwaliteit aan speelsters kunnen ze zomaar kampioen worden.’ 

De dagen van dagelijks keihard trainen zijn voorbij, maar Kirsten van de Ven trapt nog graag een balletje. Dat doet ze voornamelijk in Malmö (Zweden), haar tegenwoordige thuishaven. Hier woont ze samen met vriendin Maja. Voetballen doet ze In de zaal of gewoon op straat, zoals ze ooit begon: ‘Dat is echt het mooiste dat er is. Kan ik vrijuit voetballen en mag ik ook een panna op de eigen helft doen’.  

‘Ik voel me een beetje deel van deze stad’ 

In Zweden staat vrouwenvoetbal al jaren hoog aangeschreven. Dit in tegenstelling tot Nederland, dat nu pas goed warm begint te lopen voor deze sport. Kirsten: ‘De Zweden vinden dat echt raar. Ook dat ik er als Nederlander pas op mijn 14e achter kwam dat er een Nederlands damesteam bestond. Gelukkig is dat  nu aan het veranderen. Vrouwenvoetbal is een mooie kijksport voor iedereen. Daarom komen er ook veel gezinnen op af.’

Kirsten aarzelde dan ook geen moment toen ze werd gevraagd of ze ambassadeur voor Speelstad Tilburg wilde zijn tijdens WEURO2017. ‘Heel leuk om het voetbal van de andere kant te beleven. Ook Tilburg heeft een warm plekje in mijn hart, ik voel me een beetje een deel van deze stad. De mentaliteit hier is heel uniek.  Gewoon met z’n allen, hop.’ 

‘Omdat wij echt, maar dan ook écht wilden winnen’ 

Volgens Kirsten kan de voetbalwereld nog veel leren van vrouwenvoetbal; ‘Meiden zijn echte teamplayers, die gaan voor elkaar door het vuur. Ik heb veel mannelijke trainers zien komen, aanvankelijk sceptisch over dat vrouwen’gedoetje’. Maar eenmaal binnen zijn ze nooit meer weggegaan. Omdat ze zagen dat wij echt, maar dan ook écht wilden winnen.

Door: Theo van Etten