Afgelopen zaterdag 5 november stond voor de heren van Volley Tilburg de eerste uitwedstrijd in het hoge noorden op het programma. Tegen een oude bekende, De Witte Olhaco uit Hoogeveen. De tegenstander tegen wie vorig jaar PD-wedstrijden gespeeld werden en die destijds vrij eenvoudig werden gewonnen.

Vooraf was wel duidelijk dat het niet gemakkelijk zou worden. Olhaco stond weliswaar in de onderste regionen, maar had alle punten thuis verzameld. En de ploeg zou zeker gebrand zijn op revanche. Dus troffen de Tilburgers een ware vechtmachine aan met een geweldige dia en een fantastische libero. Maar uiteindelijk kon, met enig fortuin, een 3-2 zege mee naar Tilburg worden genomen.

Tilburg begon met Lucas Vermeulen (spelverdeler), Gijs Moonen (diagonaal), Roland Lucassen (libero), Sjors den Dubbelden en Alessandro Masciadri (passer-loper) en Tim Swaan en David Azantinlow op midden. De eerste twee sets verliepen tot de 20 identiek. Nooit was er meer dan een voorsprong van twee punten voor een van beide teams. De afloop was wel anders: Olhaco won in de slotfase de eerste set met 25-22. Volley Tilburg pakte de tweede set, mede dankzij een paar geweldige verdedigende acties van Roland Lucassen en Lucas Vermeulen, met 26-24. Een slimme korte service van Marijn Ewijk besliste deze set.

De derde set verliep bizar: coach Ronald Vermeulen liet de ingevallen Niels van de Sande staan en zijn team startte voortvarend dankzij goed serveren van Lucas Vermeulen en fraai werk aan het net van Tim swaan: 3-0. Voor het eerst een gat van meer dan twee punten! Maar de Tilburgse formatie zakte weg, begon slordig te spelen en kwam met 11-15 achter. Ook met Dennis van Gool voor Tim Swaan kon Volley Tilburg het gat niet dichten. Maar op 20-23 kantelde de set. Niels van de Sande, in zijn beleving volledig ten onrechte afgefloten voor een netfout, verscheen getergd aan de service. Zijn uitstekende servicebeurt leidde onder andere door geweldige bloks van David Azantinlow tot een 24-23 voorsprong, waarna Alessandro Masciadri de winst binnen smashte.

Je zou na zo’n ontknoping verwachten dat Olhaco zou instorten. Maar niets was minder waar: de Hoogeveners rechtten de rug en wonnen de vierde set dik verdiend met 25-21. Voor het eerst moest Volley Tilburg beginnen aan een beslissende vijfde set. Al snel nam het team een 7-4 voorsprong. Op die stand volgde een spectaculaire ralley: Roland Lucassen controleerde de zoveelste snoeiharde smash van de Olhaco dia, Sjors den Dubbelden bracht die bal met een snoekduik net genoeg boven de netrand en Lucas Vermeulen teisterde de 3-meter. Dit punt kwam Olhaco niet meer te boven. Na een fraaie servicebeurt van Alessandro Masciadri en een laatste kill-blok van David Azantinlow werd het 15-9 en kon Volley Tilburg na twee uur en tien minuten een zwaarbevochten 3-2 zege bijschrijven.

Omdat Sliedrecht in Dordrecht de Drechtstedenderby met 3-0 won en Van Daal geen fout maakte bij hekkensluiter Donitas (1-3) kent de topdivisie nu drie ploegen die met evenveel wedstrijdpunten de koppositie delen.  Volley Tilburg blijft op setsaldo koploper.  De komende twee weken zijn er geen wedstrijden omdat het Tilburgse T-Kwadraat niet beschikbaar is. Volley Tilburg hervat de competitie op 26 november in Groningen tegen Donitas.