Alhoewel het seizoen nog maar een paar wedstrijden duurt, speelde Volley Tilburg gisteren pas voor het eerst tegen Zaanstad, dat samen met Sliedrecht favoriet is voor de titel. Het werd een bizarre wedstrijd. Tilburg domineerde de eerste set en won de tweede, Zaanstad domineerde set 3 en 4. In de vijfde set was het duel weer in evenwicht, maar trok Zaanstad aan het langste eind: eindstand 2-3.

Toch een punt mee naar Tilburg, dat zo maar beslissend zou kunnen zijn in de kampioensstrijd. In de eerste set sloeg Tilburg direct een gaatje met de harde sprongservice van Lucas Vermeulen. Maar ook in het verdere verloop had Zaanstad de grootste moeite met de servicedruk, waarmee naast Lucas ook Niels van de Sande en Sjors den Dubbelden zich onderscheidden. Die voorsprong werd gestaag uitgebouwd door een nagenoeg foutloos spelend Tilburg. Met een sterke blokkering en mooie verdedigende acties werd het zelfs 19-10. Uiteindelijk scoorde Tim Swaan op midden het beslissende punt: 25-18.

Set 2 verliep minder eenzijdig. Tot 19-19 ging het gelijk op. Maar in de slotfase sloeg Tilburg weer toe. Een servicebeurt van Lucas maakte ook nu het verschil en Niels scoorde op 24-22 het beslissende punt.
Over set 3 en 4 kunnen we kort zijn. Volley Tilburg stortte als een kaartenhuis in elkaar. Het team stapelde fout op fout en ondanks enkele wissels in de 4e set gingen beide sets kansloos verloren. Via 16-25 en 17-25 bracht Zaanstad de wedstrijd weer in evenwicht.

In de vijfde set rechtte Tilburg de rug en nam al snel een 3-0 voorsprong. Zaanstad kwam echter weer langszij en tot 9-10 ging de strijd om het laatste wedstrijdpunt gelijk op.  Het dubbeltje rolde voor de Tilburgers echter de verkeerde kant op. Vier lastig waarneembare punten (in of uit?) gingen naar Zaanstad en een service die via de netband loodrecht naar beneden viel, brak het Tilburgse verzet: 12-15.

De Tilburgse ploeg stijgt wel een plaats op de ranglijst. Omdat Webton met 3-0 van Cito verloor, staat Volley Tilburg nu op de derde plaats. Tilburg wil deze positie graag vasthouden, maar dat zal niet meevallen. Er staat nog een loodzwaar programma te wachten: van drie van de vier komende tegenstanders (Zaanstad, Sliedrecht en Compaen) werd eerder dit seizoen verloren.

Door: Leon de Leijer