De ontlading, de vreugde. Het zei genoeg. Drie punten in de pocket. Rode lantaarndrager in de Topdivisie Dames B werd met een 3-0 nederlaag weer naar Haarlem gestuurd door Tilburg. Het was voor Volley Tilburg Dames 1 een opsteker, goed voor het zelfvertrouwen.  

Met name de laatste vijf punten van de wedstrijd waren er een paar om de vingers bij af te likken. Om nog eens naar terug te kijken en te beseffen: Zo kunnen we en gaan we het de komende wedstrijden ook doen. 

Tilburg had een verre van soepele voorbereiding op het kelderduel tegen Spaarnestad. Niet alleen zat de onnodige nederlaag van een week eerder in Doetinchem tegen Orion nog tussen de oren. Ook bleek dat spelverdeelster Aukje van Loon voorlopig met een hernia is  uitgeschakeld en waren in de dagen vóór de ontmoeting met de ‘muggen’ uit Haarlem verschillende speelsters door griep geveld. Daarbij ging voor de wedstrijd de beoogd invallend spelverdeelsters door haar enkel. Op het laatste moment werd Marloes van Dommelen uit Dames 4, normaal spelend in de promotieklasse, opgetrommeld. 

Van Dommelen deed het tijdens de dubbele wissels waarin ze met diagonaal Anneloes Bleser het veld in werd gestuurd meer dan voortreffelijk en had zo een belangrijke bijdrage aan de winst. 

In het eerste bedrijf leek de thuisclub vrij eenvoudig naar de setwinst te gaan. Er was steeds een voorsprong van drie punten en bij 19-16 was de eindstreep in zicht. De time-out die coach Nico Halsema nam, pakte echter goed uit voor de ploeg uit Haarlem. Het werd 19-19. Daarmee hadden de Hollanders hun kruit wel verschoten: 25-20.  

Set twee werd een kopie van de voorgaande. Al maakte Spaarnestad, door een paar spijkerharde aanvallen van Maaike van der Water, de strijd nu wel spannend tot de laatste bal.  

Op 21-16 was er nog geen vuiltje aan de lucht voor de vaste bespeler van het Tilburgse T-Kwadraat. Maar het werd 22-22 en 24-24. Op 26-24 was het verzet van de bezoekers gebroken. 

Set drie ging tot 20-20 gelijk op. Maar het Brabantse eindschot was geweldig. Zoë Korstanje was erin gekomen en die leverde een paar puike services af. Midaanvalster Peggy Blom zorgde voor de 22-20 en later middels een blok met Loni Wissink voor matchpunt. Dat werd door diagonaal Wissink benut die op rechts via het blok van Spaarnestad het 76e en winnende punt binnen rammelde.  

Volgende week staat de lastige uitwedstrijd tegen titelkandidaat Activia op het programma. Wellicht dat wat krachtvoer in huize Wissink in Cuijk, op een steenworp van de Activiahal in Sint Anthonis, wonderen doet. 

Foto: Marloes van Dommelen (5) lanceert de middenaanvalster Peggy Blom (4)

Verslag: Herman Wissink