Tilburg, 5 januari – Wie dacht dat schaatstoppers alleen in Thialf rijden, heeft het mis. Want eens per jaar wordt het ijs van de Ireen Wüst IJsbaan vrijgemaakt voor de bekende namen van het marathonschaatsen. Tijdens de Ruud Aerts KPN Marathon Cup werden wedstrijden voor dames topdivisie, beloften en de topdivisie heren verreden. Begonnen werd met een minuut stilte als eerbetoon aan de deze week overleden Paulien van Deutekom.

Bij de dames was Irene Schouten, veelvraat als het gaat om marathontitels, opnieuw ongenaakbaar. Na 80 rondjes over het Tilburgse ijs won ze opnieuw. In de eindsprint pakte zij een ruime marge op de rest van het peloton, nadat ze zich ook tijdens de wedstrijd regelmatig in de kopgroep liet zien.

Olympisch kampioenen
Ook bij de heren stonden bekende namen aan de start: de olympisch kampioen 10 kilometer van Sotsji en onlangs nog Nederlands kampioen op deze afstand, Jorrit Bergsma. Lee Seung-hoon, de kwelgeest van Sven Kramer in Vancouver (2010). Nadat Sven verkeerd wisselde ging de Koreaan er met de titel vandoor en eerder wist hij al beslag te leggen op het zilver bij de 5 kilometer. Ook de Belg Bart Swings was van de partij en verder natuurlijk de bekende marathoncracks: Arjan Stroetinga, Gary Hekman en Bob de Vries, om er maar een paar te noemen.

Finale
De mannenwedstrijd eindigde met een knotsgekke finale. Tien ronden voor het einde hadden dertien rijders twee ronden voorsprong genomen. Jorrit Bergsma was een van hen maar ging jammer genoeg onderuit. Uiteindelijk bleven Mats Stoltenborg en Peter Michael over, terwijl heel in de verte Bart Hoolwerf kwam aanzetten. Gezien zijn lichaamshouding was hij echter bezig aan een kansloze missie. Toch wist hij het tweetal te naderen. De twee koplopers lieten hem zelfs onderdoor komen om als springplank te fungeren maar dat bleek een kapitale misvatting. De jongere broer van Evert Hoolwerf ging er alsnog vandoor en won afgemeten.

Live schaatsen kijken is spectaculair omdat de snelheid en souplesse van de rijders zich veel beter laten zien dan op tv. Wil je het schaatsen dus eens van dichtbij meemaken zonder helemaal naar het noorden af te moeten reizen, houd dan het programma van de Ireen Wüst IJsbaan in de gaten.

Door: Theo van Etten

KPN Cup Marathonschaatsen op de Ireen Wust IJsbaan in Tilburg - Fotografie Jules van Iperen

KPN Cup Marathonschaatsen op de Ireen Wust IJsbaan in Tilburg – Fotografie Jules van Iperen