De 31ste editie van de CZ Tilburg Ten Miles is met bijna 11.000 deelnemers opnieuw een fantastisch spektakel geworden. Ruim de helft schreef zich in voor de 10 Engelse Mijl (16,1 kilometer). De CZ Familiy Run was met 1200 deelnemertjes opnieuw uitverkocht. Naast een veranderd parcours waren het onderdeel TTM4you nieuw en de mogelijkheid om de wedstrijd live op de grote videoschermen te volgen.

De 10 Engelse Mijl werd met een tijd van 45 minuten en 23 seconden een prooi voor de 21-jarige Keniaan Rodgers Kwemoi. Noah Kipkemboi en Galen Rupp werden respectievelijk tweede en derde. Beste Nederlander werd Khalid Choukoud met 47:52. Bij de dames won Agnes Tirop (zie voor het wedstrijdverslag elders op deze pagina).
Ook Tilburg telt mee met Luuk Maas (51;21), Dennis de Freytas (54:58) en Lauran Beijens (55:42) in de top 3 (foto).

Regionale atleten domineren 5 kilometer
Opvallend is de gedrevenheid van de jonge lopertjes. Terwijl sommige ouders blazend de streep passeren, komt de piepjonge Valencio Horvers op de Engelse mijl (1,6 kilometer) in een soepele sprint over de finish.

Ondertussen start de 5 km. Hierin zien we de Tilburgse talenten Robin van Riel, zijn broer Rick en Bram Maas als eerste drie over het parcours razen. Omdat het een wedstrijd voor jeugd tot 16 jaar is, doet Robin buiten mededinging mee en telt zijn eindtijd van 14:45 officieel niet mee. Rick van Riel wordt hierdoor de officiële winnaar, gevolgd door Bram Maas. Willemijn Fuite uit Berkel-Enschot finisht als eerste meisje.

TTM4you
TTM4you is een nieuw onderdeel voor lopers met een beperking. Zo zien we een runbiker en een skater die een driewielige rolstoel duwt. Een ander duo, bestaand uit een deelnemer met buddy, komt sprintend over de finish. Stefan van Laarhoven wil op 100 meter voor de streep stoppen, maar aangemoedigd door zijn buddy en het publiek eindigt hij zijn wedstrijd in volle glorie.

Beetje moe
En dan zijn er altijd nog atleten die aan één race niet genoeg hebben. Triatleet Frank van Laere loopt zowel de 5, 10 als 16,1 kilometer. Achteraf verklaarde hij ‘ … toch wel moe te zijn …’

Door: Theo van Etten

Meer foto’s volgen.