Binnenkort verschijnt het boek ‘Verdwenen Rauwbraken’, van onze redacteur en verslaggever Theo van Etten. Een boek boordevol feiten, anekdotes en afbeeldingen over de geschiedenis van een verdwenen stukje Tilburg. De Rauwbraken was een buitengebied waar de sport een belangrijke rol speelde.

Het deel van de Rauwbraken dat het boek beschrijft, moet u zoeken ten oosten van het Wilhelminakanaal, grofweg tussen de bruggen van de Jac. Van Vollenhovenstraat en de Enschotsestraat. Hier vinden we nu onder andere sportpark ‘De Kluit’: een roemruchte naam uit het verleden! Ooit stond hier café ‘De Kluijt’ met speeltuin. Door de aanleg van het industrieterrein moest het verdwijnen, maar de naam leeft gelukkig voort. Tegenwoordig kun je hier terecht voor tal van sporten, zoals: voetbal, korfbal en petanque.

WSJ
Al vanaf het begin van de vorige eeuw werd er druk gevoetbald bij De Kluijt. Daarnaast werd hier het kruisboogschieten beoefend. Gevoetbald werd er trouwens ook bij café ‘Het Buitengebeuren’ van Drik Meelis, dat een stukje verderop lag. Hier lagen GEDRO-velden. En dan was er natuurlijk nog WSJ, misschien wel de oudste vereniging in dit gebied. WSJ staat voor: ‘Willebrord Sint Joseph’ en de geschiedenis van deze vereniging begint in 1931. Aan de vroegere (en verdwenen) Nieuw Lovenstraat werden door de parochies Besterd (Sint Joseph) en Loven (Willebrord) speelterreinen opgericht voor de jeugd.

Boek bestellen met korting
Het boek ‘Verdwenen Rauwbraken’ verschijnt rond 10 februari en zal in de boekwinkels verkrijgbaar zijn voor € 22,50. Als u vóór die datum een mailtje stuurt naar tee.joo@live.nl, betaalt u slechts € 17,50.

Verdwenen Rauwbraken kaft