Voetballen, skaten, BMX’en, hiphop en basketbal vormden de belangrijkste ingrediënten in de wereld van ‘Urban Sports’ tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg. Tegen de achtergrond van de rauwe Spoorzone deden jonge sporters van verschillende verenigingen hun uiterste best het koninklijk gezelschap te vermaken. En dat is gelukt!

Hiphop, skaten of BMX’en?
Hiphoppers Valerie en Chloë vinden het ‘heel leuk maar ook wel een beetje spannend’ om voor de koning op te treden. “Als we alles maar goed doen”, zegt Chloë. “Maar we hebben er hard voor getraind”, vult Valerie aan.
Op de klanken van ‘De Tune van Tilburg’ zetten de leden van Hiphop Factory en DC Company een wervelende show neer. Koning Willem-Alexander heeft alle aandacht bij dit gelegenheidsgezelschap, terwijl de interesse van koningin Máxima duidelijk uitgaat naar BMX’er Magic van Heeswijk en een aantal stoere skaters, die op de achtergrond hun kunsten vertonen.

EK voetbal
In dit overweldigende decor is ook Tess Smit, junior-ambassadrice voor Weuro2017, aanwezig. Samen met mascotte Kicky toont zij haar kunsten tijdens ‘keepie uppie’, het hooghouden van de bal. Weuro 2017 is het EK voetbal voor vrouwen dat komende zomer in Nederland wordt gehouden en waar Tilburg speelstad voor is.

Rolstoelbasketbal
Nikki Brood van basketbalvereniging High Five hoopt dat de koning mee wil doen aan het rolstoelbasketbal. “Maar met een van de prinsen ben ik ook tevreden hoor”, lacht ze. Vervolgens tonen  zowel de prinsen Maurits en Floris als prinses Laurentine zich fervente rolstoelbasketballers. Prinses Amalia scoort -weliswaar zonder rolstoel-  na een perfect layup en prins Constantijn duelleert met een speler van High Five. Duidelijk is dat zijn kostuum een overwinning in de weg zit… Ook Máxima waagt uiteindelijk enkele pogingen.
Volgens rolstoelspeler Marien Kerremans is deze sport ook uitermate geschikt voor valide sporters, “Bijvoorbeeld als je een blessure hebt en gewoon basketballen niet meer lukt” legt hij uit.

Door: Theo van Etten