Zaterdag 21 en zondag 22 mei werden weer de Europese kampioenschappen kata gehouden. Namens Judoklub-Tilburg namen hier drie judoka’s aan mee. Erik Faes kwam samen met Niels Neumann uit in het nage-no-kata, Hans van Raak nam deel aan het katame-no-kata samen met Peter Goossens (Shintai).

Erik en Niels demonstreerden de vorm van het werpen, zoals het nage-no-kata in het Nederlands ook wel genoemd wordt. De Nederlands kampioenen van 2016 lieten de principes van de worpen duidelijk zien. De jury beloonde dit dan ook met een mooie score. Lang leken ze een medaille te gaan pakken, maar net op het einde ging er nog een koppel overheen. Hierdoor eindigden ze op een ondankbare vierde plaats. Slecht vier punten achterstand op de nummer drie.

Waar Erik en Niels slechts vier punten tekort kwamen voor het podium, was dat voor Hans en Peter slecht één puntje. Het katame-no-kata laat controletechnieken op de grond zien. Na al zes keer op rij Nederlands kampioen te zijn geweest en ook een vierde plaats te hebben behaald op het WK afgelopen jaar, kwamen ze dit keer dus net te kort voor een medaille op het EK. Saillant detail is dat het podium van het EK er al vijf jaar op rij hetzelfde uit ziet.

Ondanks de ondankbare vierde plaats mogen beide koppels trots zijn op de prestaties!!