DESTIL Trappers heeft zondagmiddag in eigen huis een belangrijke volgende horde genomen op weg naar het kampioenschap in de Oberliga. In het tweede finaleduel versloegen de Tilburgers Bad Tölz met 2-0.

Na de eenvoudige zege op Tölzer Löwen moet het wel heel raar lopen wil DESTIL Trappers straks de tweede Oberliga Meisterschaft op rij nog mislopen. Natuurlijk hield Jordy Verkiel nog een slag om de arm. In de catacomben van het IJssportcentrum wilde de verdediger niet op de zaken vooruitlopen. Maar met teksten als ‘We moeten nog wel ons kopje erbij houden en niet denken dat het al voorbij is’ en ‘We moeten gewoon vol gas en honderd procent ervoor gaan’ trapte de alleskunner, die bij afwezigheid van de geschorste Ryan Colier weer als defence stond opgesteld, toch vooral open deuren in.

Ook Verkiel weet dat het nu niet meer draait om óf Tilburg kampioen wordt, maar wanneer het de titel kan vieren. Op 25 of 30 april in de Hacker-Pschorr Arena of toch, zoals de penningmeester en de meeste Trappers fans wensen, vrijdagavond 28 april in eigen huis. Voor de geboren Dordtenaar kan het niet snel genoeg gaan. ‘Gewoon dinsdag daar afmaken. Niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk is.’

Ondanks de nederlaag bleef Tölz coach Axel Kammerer vrijdagavond strijdbaar en zag hij nog voldoende perspectief voor zijn ploeg. ‘Het slot was uitstekend van onze kant. Hopelijk kunnen we dat doortrekken zondag in Tilburg.’ Van al deze goede intenties was in de eerste periode weinig te zien. Net zoals in wedstrijd 1 was het Mickey Bastings die de score opende. Vrijdag kogelde hij het bevroren rubber in de bovenhoek, nu vormde hij in de zevende minuut het eindstation van een heerlijke vlot lopende combinatie met Ivy van den Heuvel en Shane McColgan.

Zelfs een onderbreking van een kleine drie kwartier bracht Tilburg niet in de problemen tegen de nummer een uit de Oberliga Süd. Een kapotte Zamboni veroorzaakte bij het begin van het middenstuk groot oponthoud. Na de gedwongen pauze duurde het even alvorens Trappers het ritme hervond. Een boarding penalty tegen Johannes Sedlmayr bood echter uitkomst. Van dichtbij tikte Bjorn Willemse de rebound van een schot van Mickey Bastings binnen: 2-0. Even leek een dubbele straf tegen Tilburg (Levi Houkes en Giovanni Vogelaar) roet in het eten te gooien, maar dankzij formidabele reddingen van Ian Meierdres overleefde men deze hachelijke situatie zonder kleerscheuren.

In de slotperiode leek de tweestrijd als een nachtkaars uit te gaan. Trappers leek krachten te willen sparen voor de uitwedstrijd van dinsdagavond in Beieren, terwijl de gasten aanvallende stootkracht, raffinement en kracht ontbeerden. En bij de spaarzame Tölzer kansen kon Tilburg, zoals zo vaak dit seizoen, rekenen op zijn sluitpost Ian Meierdres. ‘Hij heeft weer super staan keepen vandaag. Zijn geweldige optreden, het hele jaar al, geeft zoveel vertrouwen aan de rest van het team’, sprak Kilian van Gorp na afloop.

Net zoals de rest van zijn team kon ook de boomlange verdediger zelf terugkijken op een prima optreden. ‘Ik ben redelijk tevreden over mezelf. Vorig jaar heb ik echt grote stappen gemaakt, maar ook dit seizoen ben ik vooruit gegaan. Dat komt natuurlijk ook doordat je met jongens als Jordy (van Oorschot) en Gio (Vogelaar) samen speelt.’ Dankzij de tweede zege in de best-of-five serie heeft Tilburg de titel voor het grijpen. Expres verliezen dinsdag in Bad Tölz om zo vrijdag in eigen huis kampioen te worden, is geen thema binnen de selectie aldus Van Gorp. ‘We willen het risico niet lopen dat zij vervolgens hier 2-2 maken en we nogmaals daarheen moeten voor een vijfde wedstrijd. Als de mogelijkheid zich voordoet, moet je die beker pakken.’

Klik op de eerste foto om de serie in een slede-show te bekijken: