Op zondag 17 april organiseert de Tilburgse Open Roeivereniging TOR voor de eerste keer de Brabant8. Dit is een roeiwedstrijd alleen voor Achten, het grootste boottype met acht roeiers en een stuurman, op de Watersportbaan Tilburg.

Sinds 2003 organiseert TOR jaarlijks de Moordregatta. Vorig jaar was daarbij veel vraag naar het Koningsnummer van het roeien: de Acht. Wedstrijdleider Edwin Stam zette daarop samen met een aantal TOR vrijwilligers een nieuwe wedstrijd op de roei-agenda. Daarmee vult TOR een gat op in de Nederlandse roeikalender. Na de openingsklassiekers op de Amstel (De Heineken Roei 4-Kamp en de Head of the River) zijn er namelijk geen echte Acht Regatta’s meer. De Brabant8 richt zich op deelnemers van 27 jaar en ouder, de zogenaamde Masters. Voor hen bestond nog geen wedstrijd waarin zij de overgang van het lange afstand roeien (meer dan 5.000 meter) in het vroege voorjaar naar het 1.000 meter sprintseizoen konden maken. De Koninklijke Nederlandse Roei Bond gaf akkoord en de datum werd geprikt. De Brabant8 was geboren.

De Brabant8 is een achtervolgingsrace over 3.000 meter waarbij de ploegen achter elkaar starten op het Wilhelminakanaal. De start is bij de brug van Koningshoeven. Een mooi gezicht om de ca. 17 meter lange boten daar achter elkaar te zien liggen, klaar voor hun 3.000 meter race. Na die race gaan de twee snelste ploegen van elke leeftijdscategorie nog zij aan zij de strijd aan met elkaar in een gevecht over 1.000 meter. Spektakel gegarandeerd.
Achten van Nederland reizen zondag af naar het mooiste roeiwater: De Watersportbaan Tilburg, bij de Beekse Bergen, waar de Tilburgse Open Roeivereniging de deelnemers ontvangt.

De wedstrijd start zondag 17 april om 10.30 uur. Rond 15.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats. Het hele traject is mee te fietsen.