Geheel in de traditie van het evenement, staat er ook bij de 29e editie weer een internationaal topveld aan de start bij de mannen over 10 Engelse Mijlen bij de CZ Tilburg Ten Miles. In 2005 werd door Haile Gebrselassie met een tijd van 44.24 het wereldrecord op 10 EM in Tilburg gevestigd en die tijd staat nog steeds.

De Tilburgse wedstrijd staat de laatste jaren steeds met diverse prestaties in de mondiale top tien en het deelnemers veld geeft aanleiding om te veronderstellen dat dit ook in 2016 het geval zal zijn. Het gaat daarbij met name om enkele (jeugdige) atleten die nog niet zo dikwijls uitkwamen op een 10 EM en er op gebrand zijn een goede tijd neer te zetten. Vrijwel de complete Nederlandse top op de weg met Butter en Choukoud is eveneens aanwezig.

Abel Kirui is voormalig winnaar van zilver bij de Olympische Spelen en tweevoudig wereldkampioen op de marathon. Hij wil op 10 EM een sterke tijd neerzetten. Japhet Korir, ook uit Kenia is de vroegere wereldkampioen cross. Uit Oeganda komt daar de jeugdige Moses Kurong voormalig Afrikaans junioren cross kampioen bij die revanche wil na een tegenvallend Olympisch optreden. Dan is er uit Ethiopië Abera Kuma, vorig jaar winnaar van de Rotterdam Marathon en in Tilburg al eens winnaar op 10 km (in 2010 tijdens de NK die toen bij de TTM werd gehouden). John Langat vorig jaar tweede bij de Tilburg Ten Miles met een p.r. van 45.37 en de huidige junioren wereldkampioen 10.000 meter Rodgers Kwemboi staan eveneens op de startlijst.

Aan Nederlandse kant is er een sterk veld met alle topatleten uitgezonderd Olympisch marathon loper Abdi Nageeye die vorig jaar in Tilburg de nationale records op 15 km en 10 EM aanscherpte. Vrijwel gelijktijdig kwam toen voormalig recordhouder Khalid Choukoud over de streep. Deze Nederlandse Marokkaan loopt altijd sterk in Tilburg. Michel Butter die op een haar na de OS miste is dit najaar uit op revanche. Verder staan aan Nederlandse zijde aan de start Ronald Schroer, Jesper van de Wielen, Roy Hoornweg, Koen Raymaekers en de talentvolle Bart van Nunen. Met de Belgen strijden ze om het Benelux Kampioenschap.

Veel gegadigden voor toptijd bij vrouwen

Bij de vrouwen die in een aparte wedstrijd 10 km lopen, heeft de winnares van 2015 Genet Yalew zich ziek afgemeld, maar met de Keniaansen Florence Kiplagat (veelvoudig wereldrecordhoudster o.a. 46.14 op 15 km), Alice Aprot (Afrikaans kampioen op 10.000 meter en de cross en onlangs 4e bij de OS) en Gladys Chesir (vorig jaar 1e op de wereldranglijst 10 km) zijn er drie wereldtoppers die voor de winst gaan. Omdat het deelnemersveld in de breedte nog meer topatleten omvat mag flink strijd worden verwacht voor de inmiddels prestigieuze winst op wat mondiaal de laatste vijf jaren een van de beste wegwedstrijden voor vrouwen is. Nergens ter wereld komt het voor dat de winnares bij de veel gelopen 10 km al vijf jaar op rij binnen 31.00 finisht. In Tilburg wel!
[noot: voor nadere informatie kunt u terecht bij Henk van Doremalen, directeur CZ Tilburg Ten Miles 0622246781 of Jurrie van de Velden van Global Sports Communication 0620007478. Voor verdere informatie over het evenement verwijzen we u graag naar de app Tilburg Ten Miles. Beeld 013sport/Toin Damen/TTM : Finish Choukoud en Nageeye Tilburg 2015]