Tilburg, 2 februari – Het is een bijzondere zaterdagavond voor de zusjes Eva (10) en Giulia (8) Kersten. Morgen doen ze mee aan de Willem II Bokaal, een kunstschaatswedstrijd voor jonge talenten. Ze hebben er veel zin in terwijl een kleine dosis ‘gezonde wedstrijdspanning’ zich bij tijd en wijle van hen meester maakt.

Nog snel worden de laatste pasjes geoefend voor het naar bed gaan. Een ‘visje’, ‘zweefstand’ en ‘ooievaar’, maar ook een heuse pirouette en een Salchov staan op het programma. ‘Kunstrijden is gewoon heel leuk,’ zegt Giulia. Samen met haar zusje traint ze twee keer per week, twee uur lang. Conditie, kracht en natuurlijk de figuren staan daarbij centraal. Volgens Eva is kunstrijden net dansen. ‘Ik vind die sierlijke bewegingen heel gaaf om te doen.’

Bezige bijtjes
De Tilburgse kunstrijdster Julia van Dijk is hun grote voorbeeld. En natuurlijk zouden Eva en Giulia graag net zo goed willen worden als zij. Toch blijven ze ondanks hun jonge leeftijd realistisch: ‘Ik wil het liefst veel verschillende dingen doen en dat kan niet allemaal samen,’ legt Eva uit. Naast het kunstrijden speelt ze harp en zingt in een kinderkoor. Ook Giulia is een bezige bij en doet aan karate. En passant demonstreert ze haar kunnen door een krant doormidden te slaan. ‘Maar ik oefen ook met plankjes,’ voegt ze er stoer aan toe.

De wedstrijdvoorbereiding vergt ook van moeder Alessandra veel tijd. De meiden moeten er immers tiptop uitzien als ze het ijs op gaan. De lange haren van Eva worden opgestoken en Giulia krijgt twee knotten; zij gaat als Mickey Mouse het ijs op. Gedurende de twee minuten en vijftien seconden durende kür worden ze luidkeels aangemoedigd door de andere leden van TKV: ‘Alléz, Whoeoe…Tee Kaa Vee, Powerrrr!!!

Willem II Bokaal
De Willem II Bokaal is een wedstrijd voor talentvolle, opkomende rijd(st)ers uit het hele land. De organisatie van deze zevende editie op zondag 3 februari was in handen van de Tilburgse Kunstrijvereniging (TKV) en het toernooi werd gehouden in IJssportcentrum Tilburg. Eva Kersten reed een fantastische kür en werd tweede bij de pupillen 1B. Ook Giulia eindigde op een verdienstelijke derde plaats bij de pupillen 1A.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: