Hoewel de Kruikenloop een typische Tilburgse aangelegenheid is, ontbraken veel Tilburgse toppers bij deze 32e editie op zaterdag 10 februari. De voornaamste reden hiervoor was het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer, dat de dag erna in Schoorl plaatsvindt. Desondanks kreeg de 15 kilometer wedstrijd met Kas van Veen (Tilburg Road Runners) een plaatselijke winnaar. Met 51:32 noteerde de 35-plusser de snelste tijd.

Waar de dag mistroostig begon met regen in de ochtend, brak kort voor de start de zon door. En zo waren de weersomstandigheden prima gedurende de wedstrijd over 15 kilometer en de trimlopen over 5 en 10 kilometer. Exact om 11 minuten over 11 gingen de lopers van start, luttele minuten later gevolgd door de jeugdloop over 1.111 meter. Het startschot voor beide groepen werd gelost door prins carnaval van 2017, Robèrt d’n Irste. Dat is al jaren een mooie traditie bij de Kruikenloop, net als de verkiezing van de meest originele verkleedpartij.

Opwarmertje
De afwezigheid van veel toplopers kwam tot uiting in de eindtijden, die gemiddeld een stuk langzamer waren dan de editie van 2017. Tilburger Henri Smits zit daar echter niet mee. De 62-jarige loper doet op zondag mee aan het NK 10 kilometer, maar desondanks loopt hij vandaag de vijf. ‘Een opwarmrondje’ aldus de topfitte buschauffeur, die vier keer per week – en vaak nog ’s avonds nadat zijn dienst erop zit – hardloopt. Henri: ‘Het ging lekker snel vandaag, dat voelt goed. En die 10 kilometer is pas morgenmiddag hè.’

De Kruikenloop vormt traditiegetrouw de opwarmer voor carnaval. De organisatie is al jaren in handen van Tilburg Road Runners en Sarto.

Door: Theo van Etten

Klik op de eerste foto om de serie in een slide-show te bekijken: